zpět

Výdaje domácností a vlády táhnou českou ekonomiku, zahraniční poptávka jde dolů

30.11.2021

Dnešní zpřesněná data o HDP za 3.Q letošního roku ukázala, že česká ekonomika rostla rychleji, než jaké byly první odhady. Český HDP meziročně vzrostl o 3,1 % a mezičtvrtletně o 1,5 %. Obě čísla jsou mírně lepší. Zahraniční poptávka skomírá a meziročně klesla o 5,8 %.

Díky robustním vládním výdajům vzrostla spotřeba vládních institucí meziročně o 5 %. Ještě lépe jsou na tom výdaje na konečnou spotřebu domácností, které oproti loňskému roku vyskočily o 6,4 %. Celkově šly koncové výdaje nahoru o 5,9 %.

ČR má nejnižší nezaměstnanost v EU a to se pozitivně projevuje také do spotřeby. Lidé se nebojí ztráty zaměstnání, jelikož trh práce je nakloněn tomu, že si rychle najdou novou. Problém je však v inflaci, která devastuje jejich reálné mzdy. Do budoucna to může znamenat problém ve spotřebitelské poptávce. Zatím ale spotřebitelé stále věří svým budoucím příjmům, a tak se nebojí utrácet.

Zatímco u spotřeby domácností se jedná o pozitivní jev, v případě výdajů státu je to dvousečné. Výdaje vládních institucí samozřejmě zvedají HDP, ale na úkor nás všech, protože dříve nebo později budeme muset účet za hospodaření vlád zaplatit.