zpět

Vláda USA drží Bitcoiny v hodnotě 5 miliard dolarů

17.10.2023

Americká vláda je nyní jedním z největších držitelů Bitcoinu, protože vlastní BTC v hodnotě přibližně 5 miliard dolarů. Zjistěte, jak vláda tato aktiva získala, jaké jsou její plány na jejich prodej a jaké důsledky má její zapojení do trhu s kryptoměnami.

Americká vláda je jedním z největších držitelů Bitcoinu na světě. S přibližně 200 000 BTC uloženými v hardwarových peněženkách se vláda stala významným hráčem na trhu s kryptoměnami.

Podle zprávy deníku The Wall Street Journal (WSJ) ovládají různá oddělení americké vlády, včetně ministerstva spravedlnosti a daňového úřadu, řadu šifrovaných hardwarových peněženek. Jak se ale americká vláda k těmto krypto-majetkům vlastně dostala? Většina těchto aktiv byla zabavena kyberzločincům.

Vzestup držby Bitcoinů americkou vládou

Výzkumná společnost 21.co poskytla veřejné záznamy, které ukazují, že vládní držba Spojených státu amerických Bitcoinů se neustále zvyšuje. V posledních letech americká vláda prostřednictvím různých operací zabavila přibližně 215 000 BTC.

K jedné z nejvýznamnějších konfiskací došlo v roce 2020, kdy ministerstvo spravedlnosti zabavilo přibližně 69 000 BTC Rossu Ulbrichtovi, zakladateli darknetového tržiště Silk Road. Ulbricht nedávno „oslavil“ 10. výročí svého trestu odnětí svobody a zamyslel se nad dopadem svých činů.

V lednu 2022 vláda zabavila přibližně 95 000 BTC po zatčení Ilji Lichtensteina a jeho manželky Heather Morganové, kteří se podíleli na hackerském útoku na krypto burzu Bitfinex. Následovala další konfiskace v březnu 2022, kdy bylo Jamesi Zhongovi, který se v listopadu 2022 přiznal k podvodům na Silk Road, zabaveno přes 50 000 BTC.

Rozhodnutí vlády o likvidaci zabavených Bitcoinů

Významným krokem bylo rozhodnutí americké maršálské služby, že v lednu 2021 poprvé zlikviduje část zabavených Bitcoinů. Úřady uvedly, že nemají v úmyslu Bitcoin z kauzy Silk Road zadržovat.

Dne 14. března 2021 vláda prodala 9 800 BTC a oznámila plány na odprodej dalších 41 500 BTC souvisejících se Silk Road. Očekává se, že zbývající aktiva budou prodána do konce roku 2023. Ačkoli specifika vládního plánu na prodej zbývajících BTC jsou stále nejasná, bylo zjištěno, že kryptoměna bude prodána ve čtyřech intervaloch.

Důsledky a poznatky
Významná držba Bitcoinu americkou vládou vyvolala několik zajímavých otázek a důsledků pro oblast kryptoměn:
•    Vliv na trh: Vláda se stala významným hráčem na trhu s Bitcoiny a její kroky, jako je nákup nebo prodej, by mohly ovlivnit celkovou náladu na trhu a ceny.
•    Kybernetická bezpečnost a regulace: Zapojení vlády do Bitcoinu vyvolává obavy ohledně kybernetické bezpečnosti a toho, zda budou posíleny regulační rámce na ochranu jednotlivců i institucí.

•    Trestná činnost a zabavování majetku: Nárůst počtu vládou držených BTC poukazuje na pokračující boj proti kyberzločincům a využívání kryptoměn k nezákonným aktivitám.

Vzhledem k tomu, že americká vláda pokračuje v orientaci ve svých držbách Bitcoinů, uvidíme, jak to ovlivní situaci v oblasti kryptoměn v budoucnu. Je možné, že tento způsob zvolí i další vlády. Jak budou na kroky vlády reagovat trhy? To jsou otázky, na které odpoví jen čas.

Bitcoin se stal v posledních letech středem pozornosti v různých kontextech, včetně diskusí o jeho roli v boji proti kyberkriminalitě a budoucnosti financí. Celkově lze říct, že Bitcoin má komplexní dopad na svět financí, regulace a boj proti kyberkriminalitě. Je důležité sledovat vývoj v tomto prostředí a dbát na právní požadavky ve své jurisdikci při používání Bitcoinu.