zpět

Vláda stropuje ceny energií

13.9.2022

V dopoledních hodinách se dočkáme statistiky indexu ekonomického sentimentu ZEW pro září za Německo i celou eurozónu. Hlavní událostí dnešního dne bude zveřejnění výsledku americké spotřebitelské inflace za srpen.

Vláda včera ve večerních hodinách rozhodla o zastropování ceny elektrické energie na maximálně 6 korun za kWh a ceny plynu na 3 koruny za kWh. Návrh však ještě musí schválit sněmovna, naopak průmysl si na řešení ještě bude muset počkat v rámci koordinace na evropské úrovni. Dle slov šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury by měl být dopad na rozpočet maximálně 130 miliard korun, samozřejmě ale bude záležet i na budoucím vývoji ceny energií. Koruna se včera obchodovala v rozmezí 24,50 až 24,60 EURCZK, kurzy ostatních středoevropských měn převážně stagnovaly. Na páru s americkým dolarem se koruna dostala pod 24,20 USDCZK. Dnes ráno byl také potvrzen revidovaný výsledek německé spotřebitelské inflace za srpen na hodnotě 7,9 % v meziročním srovnání. V dopoledních hodinách se ještě dočkáme statistiky indexu ekonomického sentimentu ZEW pro září.

Euro na hlavním měnovém páru nový týden otevřelo s velkou chutí, vůči americkému dolaru včera posílilo o bezmála 200 bodů těsně pod 1,0200 EURUSD, kurz však během dne zkorigoval na nynějších 1,0150 EURUSD. Ve Spojených státech dnes bude tématem číslo jedna oznámení srpnové spotřebitelské inflace, analytici odhadují meziroční zpomalení z červencových hodnot 8,5 % na 8,1 %. Srpnový růst cen by nám mohl do jisté míry poskytnout informaci o tom, o kolik budou členové bankovní rady amerického Fedu na příštím zasedání zvyšovat úrokové sazby, očekávání se prozatím pohybují v rozmezí 50 až 75 bazických bodů. 

Více k očekávaným událostem ZDE