zpět

Vláda dnes představí konsolidační balíček

11.5.2023

Americká inflace mírně zpomalila. Ceny v Maďarsku vzrostly o 24 % y/y. Polská centrální banka ponechala základní sazbu na 6,75 %. V 11:55 dnes představí česká vláda svůj konsolidační balíček. Dnes zasedá a o sazbách rozhoduje britská centrální banka.

Proti euru se ve středu koruna obchodovala v úzkém pásmu 23,39 – 23,45 EURCZK. V rámci regionu se včera jednoznačným vítězem stal polský zlotý, který proti euru zpevnil na svou nejsilnější hodnotu od počátku ruské invaze na Ukrajinu. Pro korunu to znamenalo oslabení až těsně pod hranici 5,20 PLNCZK. Vzhledem k dnes ohlašovanému konsolidačnímu balíčku české vlády se můžeme dnes dočkat relativně většího pohybu „eurokoruny“.

Nejdůležitější zprávou pro dolar bylo včerejší zveřejnění americké spotřebitelské inflace. Ta v dubnu mírně zpomalila svůj růst o 10 bb. na 4,9 %, jde o nejnižší hodnotu za poslední 2 roky. Jádrová složka inflace, která nezahrnuje volatilní položky typu potravin a energie, vzrostla meziročně o 5,5 %, což bylo v souladu s tržními odhady. Eurodolar tak včera žádný významný pohyb nezaznamenal a i přes důležitost zveřejněného ukazatele se udržel v relativně úzkém pásmu. Vzhledem k dnešním datům a událostem je dnes potenciál pro zvýšenou volatilitu koruny.

Více k očekávaným událostem ZDE