zpět

Vitalik Buterin: Průzkum přepojeni kryptoměn a umělé inteligence

31.1.2024

Budoucnost kryptoměn a umělé inteligence je plná možností, ale je třeba být opatrný. Vitalik Buterin zkoumá čtyři kategorie, které definují jejich průnik: Umělá inteligence jako hráč, rozhraní, tvůrce pravidel a cíl. Varuje před problémy, kterým čelí v souvislosti s transparentností a bezpečností, a zároveň vyjadřuje optimismus ohledně jejich potenciálního dopadu.

V uplynulém roce byl svět kryptoměn zastíněn vzestupem umělé inteligence (AI). Silicon Valley, typicky posedlé Web3 a Metaverzemi, přesunulo svou pozornost k velkým jazykovým modelům a aplikacím řízeným AI, jako je ChatGPT, a nechalo některé uvažovat o budoucnosti kryptoměn.

Zatímco některé blockchainové projekty se pokoušely začlenit AI, mnoho krypto projektů s příchutí AI bylo vnímáno spíše jako buzz než obsah. Podle spoluzakladatele Etherea Vitalika Buterina je však průnik krypto a AI stále slibný. V nedávném příspěvku na blogu se Buterin podělil o své myšlenky o tom, kde by se tyto technologie mohly střetnout, a zdůraznil potřebu opatrnosti.

Hra o krypto a umělou inteligenci
Buterin použil analogii "hry", aby vysvětlil potenciální překrývání AI a blockchainu. Rozdělil je do čtyř odlišných kategorií:
1. AI jako hráč ve hře

V této kategorii AI vystupuje jako účastník většího systému, v němž hrají zásadní roli lidské vstupy. Například trh s předpověďmi, kde AI předpovídá výsledky a mechanismus založený na blockchainu vymáhá odměny nebo sankce na základě přesnosti. Buterin považuje tuto kategorii za nejživotaschopnější a nejslibnější.

2. Umělá inteligence jako rozhraní pro hru

Zde AI slouží jako průvodce, který pomáhá uživatelům orientovat se ve světě kryptoměn a zajišťuje, aby jejich činy odpovídaly jejich záměrům. Buterin vyzdvihuje funkce detekce podvodů, jako je ta implementovaná v MetaMask, která se může stát ještě výkonnější díky vylepšeným detekčním a vysvětlovacím schopnostem AI.

3. AI diktuje pravidla hry

Tato kategorie zahrnuje AI, která přebírá roli rozhodovatele nebo soudce v rámci decentralizované autonomní organizace (DAO). Buterin však nabádá k opatrnosti při zkoumání tohoto prostoru a uvědomuje si potenciální rizika a problémy, které s sebou nese využívání AI k subjektivnímu rozhodování.

4. AI jako cíl hry
Nakonec Buterin představuje koncept, podle něhož je cílem samotná AI, přičemž blockchainy slouží jako infrastruktura pro zdokonalování modelů AI. Tuto kategorii považuje za dlouhodobější vizi přepojeni kryptoměn a umele inteligence.
Výzvy a varování

Buterin přiznává rostoucí optimismus ohledně sbližování krypto a AI, zároveň však upozorňuje na možné výzvy. Vyvážení transparentnosti kryptoměn s inherentní neprůhledností systémů "černé skříňky" AI může být delikátní úkol. Přístupy s otevřeným zdrojovým kódem jsou pro krypto bezpečnost klíčové, ale transparentnost v AI může způsobit, že modely budou zranitelné vůči útokům strojového učení ze strany protivníka.

Umělá inteligence v krypto světě podle Vitalika Buterina zastává tři hlavní role: jako průvodce pro uživatele, který pomáhá v orientaci ve světě kryptoměn; jako diktátor pravidel hry v rámci decentralizovaných autonomních organizací; a konečně, jako samotný cíl hry, kde blockchain slouží jako infrastruktura pro zdokonalování modelů AI. Přestože existuje rostoucí optimismus ohledně této synergii, Buterin zdůrazňuje výzvy spojené s vyvážením transparentnosti kryptoměn a neprůhledností "černých skřín" AI, přičemž varuje vývojáře, aby postupovali opatrně ve stále se vyvíjejícím prostředí obou technologií.