zpět

Visit Jackson Hole, Stay Wild

28.8.2023

Sympozium v Jackson Hole pro tenhle rok skončilo. "Ostře" sledovaný projev Jerome Powella. Německá ekonomika se propadá.

Když do vyhledávače napíšete „Jackson Hole“ začnou se dít věci. To, že se jedná o každoroční setkávání centrálních bankéřů v americkém Wyomingu na konci srpna, je už známá věc. Investory hojně očekávaná událost, kterou zapisují v předstihu do svých diářů, aby si pak dokázali udělat představu o dalším směřování velkých ekonomik a následném plánování svých investic. Jeden z odkazů nabádá k návštěvě tohoto velkého horského údolí a poukazuje na krásy divoké americké přírody. O tom ale až někde jinde a někdy příště. Letošní ročník nesl název Strukturální změny ve světové ekonomice a hlavními tématy měly být dopady pandemie a globálních trendů na americkou a světovou ekonomiku. Dedolarizace je sice ve světě už nějaký ten pátek patrná, přesto nepodceňujme sílu amerického dolaru a této velké ekonomiky. Projev Jerome Powella byl klíčovou událostí. Dlouhodobý boj s inflací napříč celým světem je už dosti únavný a všechny zajímalo, jak se k tomu tenhle spolubojovník v těžké váze postaví. Vyznění jeho pátečního projevu bylo překvapivě vcelku jestřábí! Fed je připraven na další zvyšování sazeb ve jménu krocení „zlé“ inflace. Trhy vyhlížely informace o prvním snížení úrokových sazeb v příštím roce a ono to zatím spíše vypadá, že sazby ještě nedosáhly svého maxima. Zmínil se i o jádrové složce, která je zatím stále vysoká, ale doufá, že časem cenové tlaky odezní. Dále zdůraznil, že finální vítězství nad inflací si vyžádá zpomalení ekonomiky a zhoršení reálných dat z trhu práce.

Nejsledovanější měnový pár eurodolar byl v pátek jako na houpačce. Dopoledne se hodnotila důvěra v německou ekonomiku měřená německým Ifo indexem a výsledky jsou prachmizerné. Hlavní index podnikatelského klimatu se propadl na úroveň 85,7 bodu. Německé podniky a firmy se obávají o svou budoucnost a hledí do ní značně pesimisticky. Když si uvědomíme tu úzkou provázanost německé ekonomicky s českou, nejsou to optimistické vyhlídky ani pro tuzemské firmy. Odpoledne pak patřilo výše zmíněnému sympoziu. Eurodolar se obchodoval za 1,084 až 1,076 EURUSD. Agentura Reuters v pátek přišla s informací, že roste pravděpodobnost pauzy v rámci utahování sazeb ze strany ECB z důvodu rostoucích obav z recese, zpomalení Číny či efektivnější transmise měnové politiky. V případě, že bankéři na svém dalším zasedání nezvýší sazby, musí doplnit jasné sdělení, že práce ECB ještě není u konce. Euro se v pátek prodávalo za 24,06 až 24,16 EURCZK.


Více k očekávaným událostem ZDE