zpět

Velkou Británii táhnou vládní výdaje a spotřeba domácností

11.2.2022

Ekonomika Velká Británie ve 4.Q loňského roku meziročně vzrostla o 6,5 % a mírně tak předčila očekávání trhů. Ty počítaly s růstem jen o 6,4 %. Oproti předchozímu čtvrtletí a vzrostla o 1 %.

Největší podíl se na růstu tamní ekonomiky má růst vládních výdajů a sice o 11,6 %, což není dobrá vizitka. Jakmile je HDP taženo z velké části vládou značí to, že mnoho věcí nefunguje a klíčové je ekonomiku rozpohybovat. Ať už nízkými sazbami, které jdou však nyní nahoru, nebo vhodně alokovanými vládními výdaji.

Dobrou zprávou je však fakt, že velmi slušným tempem rostly také výdaje domácností a to o 8,9 %. Tuto statistiku kazí to, že osobní spotřeba roste také kvůli rostoucím cenám zboží na pultech obchodů.

Alarmující je skladba zahraničního obchodu. Zatímco export meziročně klesl o 0,6 %, což není vůbec špatný výsledek, import šel dolů o 5,3 % a to ukazuje na snižující se aktivitu v ekonomice. I přes slušný celkový růst HDP za celý rok 2021 o 7,5 %, stále ekonomika zaostává za před covidovými hodnotami o 0,4 %.

Celý obrázek dokresluje průmyslová produkce za prosinec, která vzrostla o 0,4 %, takže více méně jen klouže po povrchu. Podnikatelské investice za 4.Q2021 klesly o 0,8 %, což znamená, že jsou o 10,4 % pod úrovní před covidem.