zpět

Včerejšek byl o intervencích, dnešek o inflaci

10.8.2022

ČNB nadále drží korunu na silnějších úrovních kolem 24,50 EURCZK. Kolik na tuto operaci vynakládá, to ukázaly včerejší statistiky. Dnešek už ale bude hlavně o inflaci - dozvíme se jak výsledek tuzemské inflace, tak inflace z USA.

Koruna se včera opět držela bez větších výkyvů kolem hranice 24,50 EURCZK. Na této úrovni ji ovšem i nadále drží ČNB. Podle včera zveřejněných statistik vynaložila v červnu na tyto operace přes 7 mld. EUR (po květnových 3,5 mld EUR). V červenci pak devizové rezervy dále poklesly na 144,7 mld. EUR. Od května tak již zřejmě za tyto operace ČNB vydala více než 10 % svých rezerv. Zatím podle posledních vyjádřeních bude v těchto operacích ČNB pokračovat, ale v tomto směru intervencí nejsou možnosti ČNB nekonečné (na rozdíl od intervencí na oslabení koruny). Bez těchto operací by již koruna byla mnohem slabší. I včera by zřejmě jinak oslabila (zprávy o zavření jižní trasy ropovodu Družba poslaly dolů maďarský forint). Sama ČNB ve své prognóze ale současně přiznává, že v příštím roce korunu vidí slabší (v polovině příštího roku téměř 26 EURCZK). Tedy posílení koruny nyní není moc pravděpodobné, tlaky na její oslabení budou zřejmě čím dál větší. Ovšem otevření pozice na oslabení koruny komplikuje vysoký úrokový diferenciál (roční FWD body na EURCZK by pak v podstatě smazaly zisk, který by přineslo oslabení koruny na úroveň, kde ji za rok očekává ČNB).

Jinak včerejší obchodování na trzích bylo smíšené – evropské trhy se nevydaly jasným směrem, pražskou burzu táhl vzhůru pouze ČEZ po zveřejněných výsledcích, americké burzy se vydaly dolů.

Měny v regionu (kromě koruny) měly tendenci spíše slábnout – hlavně forint, na který negativně dolehla zpráva o uzavření jižní trasy ropovodu Družba.

Více k očekávaným událostem ZDE

zdroj: Citfin