zpět

Vánoce byly ve znamení vyššího utrácení

7.2.2024

Češi nechali v pokladnách obchodů v prosinci meziročně o 1,6 % více než loni. Oproti minulému měsíci šly nahoru o 0,2 %. Za celý rok 2023 se maloobchodní tržby snížily o 4,1 %.

V prosinci se potvrdil vyšší apetit Čechů utrácet, ale výsledek je podstatně zkreslený velmi nízkou srovnávací základnou s předchozím rokem, kdy tržby maloobchodníků dramaticky klesaly o 8,1 %.

Ve výsledku to znamená, že se na celkovém obrázku chování domácností nic zásadního nemění. Přestože inflace klesá a ceny zpomalují svůj růst, zatím to k vyššímu nárůstu útrat nevede.

To se může pomalu začít měnit s tím, jak budou klesat sazby spotřebitelských úvěrů, díky postupnému uvolňování měnových podmínek ze strany ČNB. Letos by měl pokračovat pozitivní vliv meziročního srovnání, takže minimálně v první polovině roku tržby maloobchodníků mírně porostou, na dvouciferné tempo můžeme zapomenout. 

V prosinci za nepotravinářské zboží Češi utratili více o 2,5 %, za pohonné hmoty o 2,3 %, naopak za potraviny tržby klesly o 0,2 %.