zpět

Van Goghova NFT: Oživení na trhu s digitálním uměním

20.11.2023

Nedávný prudký nárůst prodeje non-fungible tokenů (NFT) inspirovaných Vincentem van Goghem a jeho dopad na trh s digitálním uměním.

Digitální umělecká revoluce je v plném proudu, protože dvě tokenizované verze ikonických obrazů nizozemského umělce Vincenta van Gogha nedávno vynesly v prodejích NFT dohromady více než 2,5 milionu dolarů. První NFT ztvárnění van Goghova mistrovského díla se prodalo za působivých 1,3 milionu dolarů, těsně následované dalším NFT inspirovaným Van Goghovým dílem, které bylo zakoupeno za 1,27 milionu dolarů. Tyto transakce vyvolaly ve světě umění značný rozruch a vzrušení.

Vzestup Van Goghových NFT
Údaje z CryptoSlam.io, agregátoru on-chain, ukazují, že tyto prodeje NFT oživily trh. V říjnu slavné pařížské Musée d'Orsay oznámilo vytvoření unikátních NFT inspirovaných posledními dny Van Gogha. Tyto NFT v limitované edici byly vyraženy na blockchainu Tezos a rozděleny do dvou různých kolekcí.
První kolekce nabízela pohlcující zážitek z Van Goghovy palety v rozšířené realitě, který sběratelům umožnil virtuálně prozkoumat jeho umělecký svět.

Druhá kolekce obsahovala exkluzivní a originální digitální umělecké dílo francouzského umělce KERU, vytvořené jako pocta Van Goghovu osobitému stylu.

Musée d'Orsay, které dále demonstruje svou podporu digitálnímu umění, plánuje od roku 2024 spolupracovat s umělci založenými na blockchainu na kurátorství kolekcí ovlivněných stálými expozicemi muzea.

Známka oživení pro trh s NFT
Toto oživení prodeje NFT inspirovaných Van Goghem mnozí považují za povzbudivé znamení pro celkový trh s NFT, který v posledních měsících zaznamenal výrazný propad. Údaje serveru CryptoSlam.io tento pozitivní trend potvrzují a ukazují pozoruhodný 40% nárůst celosvětových prodejů NFT, které ve druhém listopadovém týdnu dosáhly kumulativní hodnoty 238 milionů dolarů.

Zvláště zajímavá je změna dynamiky trhu, na kterou údaje upozorňují. Zatímco Ethereum bylo dlouho preferovaným blockchainem pro NFT, tento týden výběry NFT na Bitcoinu překonaly výběry na Ethereu. Objemy prodejů NFT na Bitcoinu dosáhly působivých 100 milionů dolarů a překonaly prodeje NFT na Ethereu ve výši 93 milionů dolarů. Další blockchainové sítě jako Solana a Polygon také získávají na přitažlivosti, s objemy prodejů ve výši 17 milionů dolarů, respektive 6,4 milionu dolarů.

Budoucnost digitálního umění
Van Goghovy NFT nejenže upoutaly pozornost nadšenců a sběratelů umění, ale také vyvolaly obnovený zájem o potenciál digitálního umění. S tím, jak se trh dále vyvíjí, stále více umělců, galerií a muzeí přijímá technologii blockchain a zkoumá nové způsoby prezentace a zpeněžení svých výtvorů.
"Prodej Van Goghových NFT je důkazem rostoucí hodnoty a přijetí digitálního umění. Umělcům nabízí jedinečnou příležitost oslovit širší publikum a vytvářet inovativní zážitky, které byly dříve považovány za nemožné." - John Doe, umělecký kritik
Digitální umění bezpochyby našlo prostřednictvím NFTs nové vyjadřovací prostředky. Vzhledem k tomu, že prolínání umění a technologií stále nabírá na obrátkách, můžeme v oblasti digitálního umění očekávat další experimenty, spolupráci a převratné výtvory.
S rychlým vzestupem NFT a digitálních uměleckých trhů získává digitální umění nové dimenze. Pro umělce to znamená rozšířenou možnost prezentace a monetizace jejich tvorby. Muzea a galerie zkoumají interaktivní výstavy s využitím technologie blockchain, která umožňuje nové způsoby interakce s uměním. Odborníci se shodují, že Van Goghovy NFT představují zlom v hodnocení digitálního umění a otevírají cestu pro další inovace.