zpět

Válka zpomalila výrobu v Evropě

25.4.2022

Rozdílný ekonomický sentiment v Evropě a v USA. Válka zasáhla výrobu v Evropě. Příslib dalšího zvyšování sazeb na obzoru. Euro za 24,30.

22. duben je od roku 1970 oficiálně a každoročně oslavován jako Den Země, kdy je cílem zvýšit povědomí o ochraně životního prostředí. Jistě největším dárkem nám všem by bylo ukončení válečného konfliktu na Ukrajině, což se zatím nestalo. Pojďme se tedy ve zkratce podívat, co nám páteční den přinesl. Z domova byla ministerstvem financí zveřejněna čtvrtletní zpráva o řízení státního dluhu. Ten během prvního kvartálu narostl o 128 miliard na 2,59 bilionu korun. Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká kumulováním schodků státního rozpočtu. V tomto okamžiku každý Čech dluží zhruba čtvrt milionu korun.

Páteční dopoledne patřilo indexu nákupních manažerů velkých evropských ekonomik a hlavně celé eurozóny. Trhy počítaly s mírným zhoršením ve výrobě i ve službách, což se nakonec nepotvrdilo. Obě naměřené hodnoty skončily nad očekáváními, index nákupních manažerů PMI ve službách dokonce překonal březnové hodnoty. Jediným zklamáním byl německý výrobní index PMI, po jeho zveřejnění začal EURUSD reagovat mírným poklesem. Odpoledne k nám dorazily výsledky indexu nákupních manažerů z Ameriky. Výrobní PMI si polepšil, PMI ze sektoru služeb naopak pohoršil. Americký dolar na zveřejněné údaje příliš nereagoval, během dne se pohyboval mezi 22,44 až 22,60 USDCZK.

Koruně se v pátek dařilo a dopoledne atakovala hranici 24,30 EURCZK. Na veřejnost se dostaly rozhovory s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem a členem bankovní rady Tomášem Holubem. Koruna tak zřejmě těží z dalšího příslibu zvyšování sazeb, byť míru zvýšení vnímají oba zmínění bankéři odlišně.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova se dozvíme spotřebitelskou důvěru za duben.

Očekávané finanční události v Evropě

Německo dopoledne zveřejní index podnikatelského klimatu Ifo.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku k nám dorazí údaje o výrobním indexu dallaského Fedu.