zpět

Válečný konflikt nadále hýbe trhy

7.3.2022

Ceny komodit vlivem válečného konfliktu dále rostou. Dobrá data z amerického trhu práce ještě více pomáhají dolaru. Dolar za 23,80.

V pátek ráno vojáci Ruské federace obsadili jadernou elektrárnu v Záporoží. Svým výkonem se jedná o největší jadernou elektrárnu v Evropě a pátou největší na světě. Dopad na trhy byl okamžitý. Koruna stejně jako další středoevropské měny začala okamžitě ztrácet. Zhruba ve stejné chvíli koruna vůči euru atakovala hranici 25,90 a vypadalo to, že se bude i nadále propadat. Od začátku válečného konfliktu se česká koruna, polský zlotý i maďarský forint ocitly v roli měnových otloukánků a my jsme se mohli pouze domnívat, kdy se do dění zapojí centrální banky jednotlivých zemí.

Nejhorší výchozí pozici pro boj proti oslabování své domácí měny má Maďarská centrální banka MNB. Její devizové rezervy jsou ze všech středoevropských zemí nejmenší, činí přibližně 28 mld. euro. Maďaři si nemůžou dovolit svými rezervami plýtvat a tak v pátek pro posílení forintu zvedly jednotýdenní depozitní sazbu ze 4,6% na 5,35%. Polská centrální banka je na tom o poznání lépe, disponuje rezervami ve výši 125 mld. euro. Spolupracuje s ministerstvem financí a intervence na devizovém trhu může provádět na obě strany, ve prospěch i neprospěch polského zlotého. Králem mezi zúčastněnými je Česká národní banka, která ke včerejšku disponovala devizovými rezervami ve výši 157 mld. euro. Tyto rezervy nashromáždila v letech 2013 – 2017 v rámci boje za slabší korunu. Přání je otcem myšlenky. V pátek jsme si všichni kladli otázku, zda se ČNB pustí do boje za silnější korunu a naše přání bylo vyslyšeno. ČNB vydala dopoledne prohlášení o zahájení intervencí na devizovém trhu ve snaze zabránit dalšímu oslabování české koruny. Ta začala okamžitě reagovat a vůči euru posílila až na hranici 25,53. Celé odpoledne pak hledala svou komfortní zónu a pohybovala se v mantinelech mezi 25,60 až 25,80 za euro.

Ne nadarmo se říká, že když se dva perou, třetí se směje. Tím, kdo se teď směje je USA a americký dolar. Od začátku válečného konfliktu se stal vyhledávaným bezpečným přístavem. Sílí jak vůči slábnoucí koruně, tak vůči euru. V pátek dopoledne proti euru posílil až na hranici 1,0885. Páteční dobrá data z amerického trhu práce dolaru ještě více pomohla. Míra nezaměstnanosti se v únoru snížila na 3,8%. Americká ekonomika vytvořila během února 678 tisíc nových pracovních míst oproti původně odhadovaným 440 tisícům nových míst. Po zveřejnění takto dobrých dat se americký dolar dostal až na 23,66.

Z domova budou zveřejněny reálné mzdy za Q4 loňského roku.

Německo zveřejní průmyslové objednávky a maloobchodní prodeje za leden.

Z druhé strany Atlantiku nás dnes nečekají žádná zásadní data.