zpět

V USA Den nezávislosti, v Evropě absence makrodat

4.7.2023

V USA dnes slaví státní svátek. Evropa dnes kromě ranních údajů o německém zahraničním obchodu v květnu žádná důležitá makrodata nebude mít. Na finančních trzích se dnes očekává poklidná atmosféra.

Česká koruna během včerejška prorazila na měnovém páru s eurem na 23,70 EURCZK. Když se na situaci ale podíváme hlouběji, od dubna zatím ve vlnách více a více oslabuje a naplňuje tak prognózy, které ji vidí na konci roku na hodnotách mezi 23,80 až 23,90 EURCZK. Měna našich polských sousedů včera po většinu dne setrvávala na 4,43 EURPLN a povedlo se jí nakonec vyjít z pondělní seance s nepatrnými zisky. S úrokovými sazbami v Polsku to aktuálně vypadá tak, že by k jejich snížení mohlo dojít už během podzimu. Míra inflace v zemi klesá rychleji, než se předpokládalo. Maďarský forint včera oslabil na 374 EURHUF. V posledním roce obě naše sousedské středoevropské měny vůči koruně posilují a výkonnostně ji předbíhají. Pro dnešní den čekáme pohyb koruny v pásmu 23,70 – 23,75 EURCZK.

Hlavní měnový pár se včera přehoupl přes 1,09 EURUSD. Pomohla mu v tom slabší americká data z průmyslu, ale i jestřábí projev, který dopoledne pronesla prezidentka ECB Lagardeová. V podobný čas, jako začala na eurodolaru aktivní převaha eura, „zaútočila“ na dolar i česká koruna a dostala se do konce pondělního obchodování na 21,70 USDCZK. Dnes budou měnové páry s dolarem ovlivněny státním svátkem v USA. Dění by mohla více rozpohybovat až makrodata na konci týdne (ve čtvrtek počty otevřených pracovních pozici a v pátek payrolls).

Více k očekávaným událostem ZDE