zpět

V Polsku dnes budou jednat o sazbách

7.2.2024

Koruna kompenzuje ztráty z úvodu týdne. Rozhodovat o sazbách dnes bude americká centrální banka. Z Německa dorazí odhad lednové inflace.

Česká koruna v průběhu úterní seance částečně kompenzovala ztráty z úvodu týdne. Kurz se převážnou většinu dne pohyboval okolo 24,95 EURCZK, přičemž aktuální kotace se nachází těsně pod touto hladinou. Domácí kalendář událostí dnes ráno nabídnul data českého maloobchodu za prosinec, který skončil růstem o 1,6 % v meziročním vyjádření, více o tomto tématu píšeme zde.

Hlavní událostí z hlediska makrodat ve střední Evropě bude dnešní zasedání polské centrální banky (NBP). Odhady analytiků počítají s ponecháním úrokových sazeb na stávající úrovni, přičemž tento stav bude trvat přinejmenším do března, kdy centrální banka zveřejní své nové makroekonomické projekce. Do té doby bude pozornost upřena zejména na komentáře guvernéra Adama Glapinského.

Na hlavním měnovém páru včera ztratil americký dolar. Z ranních hodnot okolo 1,0730 EURUSD se kurz vyšplhal nad 1,0770 EURUSD, vůči koruně pak americká měna oslabila pod hranici 23,15 USDCZK. Dnes kromě projevu několika centrálních bankéřů Fedu a vývoje bilance zahraničního obchodu nás z USA žádná klíčová data nečekají.

Více k očekávaným událostem ZDE