zpět

V Maďarsku se mzdy zvedly o 31,1 %

26.4.2022

Maďaři zažívají naprosto bezprecedentní nárůst mezd, když se v únoru letošního roku meziročně zvedly o neuvěřitelných 31,1 %. Jedná se o nejvyšší meziroční růst mezd v historii země.

Tamní centrální banka od konce května loňského roku začala zvyšovat hlavní úrokovou sazbu z 0,6 % až na dnešních 4,4 %. Dnes odpoledne navíc tamní centrální banka MNB (National Bank of Hungary) má na programu opět měnové jednání a vše nasvědčuje tomu, že dojde k dalšímu utažení měnových podmínek o jeden procentní bod na 5,4 %.

MNB zvedá sazby, stejně jako většina světových centrálních bank, ve snaze zmírnit negativní dopady inflace. Maďarské ceny se v březnu meziročně zvedly o 8,5 %, což je v porovnání s českou inflací stále velmi nízké číslo. Nezaměstnanost se drží na 3,8 % a zdá se, že Maďaři dle únorových dat neztrácejí apetit utrácet, tehdejší maloobchodní tržby meziročně vzrostly o 9,8 %. 

Dílčí ekonomické ukazatele tedy říkají, že země má slušnou kondici, ale rozhodně ne takovou, aby to opodstatnilo tak masivní nárůst mezd. Kde na to vláda vzala je dobře vidět na státním rozpočtu. Ten ve stejném měsíci meziročně vzrostl o robustních 44 % na 1,585 HUF, což představuje při dnešním kurzu více než 103 mld. korun deficitu za jediný měsíc. Toto tempo zadlužování vede k jediné věci – k inflaci.

Na jedné straně MNB poměrně svižně zvedá sazby ve snaze mírnit růst cen a na druhé straně vláda V. Orbána intenzivně pracuje na růstu cen tím, že Maďarsko masivně zadlužuje. Populisticky zvedat mzdy a uklidnit tak veřejnost je krátkozraké a fiskálně nezodpovědné.