zpět

V Maďarsku dnes opět zvýší sazby

28.6.2022

V regionu dnes bude pozornost zaměřena na Maďarsko, kde centrální banka opět přistoupí k výraznějšímu zvýšení sazeb.

Zatímco na koruně po posledním zasedání začala být nuda jako v Brně, zajímavější je to na maďarském forintu. Ten byl včera nejvolatilnější měnou v regionu, trh čeká na výsledek dnešního zasedání MNB. Ta opět výrazněji zvýší sazby ze současných 5,9 % opět minimálně o 50 bodů.

Koruna se opět držela v relativně úzkém pásmu kolem 24,73 EURCZK. Před poklesem ji zřejmě brání ČNB a kvůli tomu pak zřejmě nedokáže využít ani pozitivního sentimentu k posílení. Tak tomu bylo i včera – evropské trhy rostly, korunu to ale nikam neposunulo. Výjimkou na evropských burzách byla ta pražská, kterou táhly výrazně dolů akcie ČEZ po zprávách, že vláda zvažuje zavedení sektorové daně. (ČEZ ostatně bude zajímavý i dnes díky valné hromadě).

Vůči americkému dolaru si koruna polepšila, ráno se nacházela nad 23,40 USDCZK, postupně se posunula ke 23,35 USDCZK, díky pohybu na eurodolaru k 1,0600 EURUSD.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Koruna dnes opět zahajuje na 24,73 EURCZK, a opět lze očekávat, že na současných úrovních se udrží i celý den. Zajímavější to bude v Maďarsku, kde zasedá centrální banka.

Očekávané finanční události v Evropě

Z Německa již dnes ráno byla zveřejněna červencová spotřebitelská důvěra Gfk, která se propadá na historické minimum. Eurodolar se již včera posunul k hranici 1,0600 EURUSD, kde se nachází i dnes ráno. Včera večer začala konference ECB v Sintře, včera byla jen úvodní řeč, zajímavějších informací se můžeme dočkat až z dnešních projevů. A v Německu pokračuje summit zemí G7.

Očekávané finanční události ve světě

Také z USA se dnes dočkáme spotřebitelské důvěry Conference Board – také v tomto případě uvidíme pokles.