zpět

V Česku chybí téměř 85 tisíc pracovníků

9.2.2022

Podle nejnovějších dat z domácího trhu práce česká ekonomika doplácí na vládní restriktivní opatření, vyhrocenou situaci na ukrajinsko-ruské hranici i nízkou nezaměstnanost. Tikající bomba v podobě přehřátého trhu práce může velmi bolet.

Za leden tohoto roku vzrostla nezaměstnanost na 3,6 %, což je sice méně, než trhy čekaly, ale v zásadě žádné velké překvapení se nekonalo. Problém nastává v momentě, kdy se podíváme na data blíže. Zatímco uchazečů o práci je mírně přes 267 tisíc, volných pracovních míst je přes 351 tisíc. Znamená to, že téměř 85 tisíc lidí na trhu práce v ČR jednoduše chybí.

Tuto mezeru v běžném fungování zaplňují ve větší míře cizinci, protože většinu těchto pozic Češi prostě nechtějí dělat. Aktuální situace zejména na Ukrajině a obecná restriktivní opatření cizincům znesnadňují práci v ČR.

Nebezpečná kombinace nižšího počtu nezaměstnaných, než volných pozic vyvolává tlak na růst mezd. To ovšem přilévá olej do ohně s názvem inflace. Čím víc platy porostou, tím více se bude zdražovat zboží na pultech obchodů. Stát jakožto největší zaměstnavatel navyšuje mzdy v posledních letech velmi výrazně, čímž nechtě způsobuje růst cen. 

Nezaměstnanost mužů mírně v lednu vzrostla na 3,5 %, zatímco nezaměstnanost žen stagnovala na 3,7 %. Tento trend je na přelomu roku běžný a nebylo by překvapením, kdyby tuhá a dlouhá zima způsobila, že ženy budou mít nižší nezaměstnanost než muži. S příchodem jara se nůžky mezi pohlavími opět výrazně rozevřou ve prospěch mužů.

Důvod pádu ekonomiky

Firmy se dostávají do svízelné situace. Na jedné straně hledají nové zaměstnance, aby se mohly rozvíjet a dostát svým závazkům. Na druhé straně stávajícím zaměstnancům musejí vyplácet stále vyšší mzdy, protože na trhu práce by lehce našli nové zaměstnání. Pokud tato situace bude trvat dlouho nastane okamžik, kdy firmy si budou muset krátit zisky, aby zaplatili zaměstnance, což je začátek propouštění.

ČNB zvedá sazby, ale zatím ničeho nedosáhla. Inflace je dovezená a utahování domácích měnových podmínek má jen velmi malý efekt. Vláda musí centrálním bankéřům sekundovat a urychleně zajistit dostatek pracovních sil ze zahraniční.  Pokud se tak nestane čekají nás smutné časy vysokých cen a plíživě rostoucí nezaměstnanosti.