zpět

V centru dění Jackson Hole

25.8.2023

Trhy netrpělivě čekají na projevy centrálních bankéřů na výročním sympoziu v Jackson Hole. Americký dolar posiluje, euro se vůči americké měně dostalo na dvouměsíční minimum.

Během včerejšího dne byl v tuzemsku zveřejněn konjunkturální průzkum za srpen. Data ukázala, že podnikatelé věří domácí ekonomice více než před měsícem, spotřebitelé naopak důvěru ztrácejí. Velkou roli hraje také ve zveřejněných datech srovnávací základna z minulého roku. Spotřebitelská důvěra klesla z 92,7 v předchozím měsíci na aktuálních 91. Naopak podnikatelská důvěra vzrostla na 93,9 z červencových 91,1. Česká koruna se v průběhu čtvrtečního obchodování obešla bez výraznějších výkyvů, většinu dne se tak pohybovala v úzkém rozpětí 24,13 až 24,16 EURCZK.

Na hlavním měnovém páru včera americký dolar prorazil hladinu 1,0800 EURUSD a na úvod páteční seance se obchoduje těsně pod 1,0780 EURUSD. Vůči české koruně se pak americká měna vyšplhala až nad 22,40 USDCZK. Klíčovou událostí pro trhy dnes bude setkání centrálních bankéřů na výročním ekonomickém sympoziu v Jackson Hole. Očekávaný projev šéfa Fedu Jerome Powella může poskytnout cenná vodítka ohledně výhledu amerických úrokových sazeb, které Fed v červenci zvedl do rozpětí 5,25 % až 5,5 %, což je nejvyšší úroveň za posledních 22 let. Aktuálně trhy očekávají stabilitu sazeb na zářijovém zasedání, avšak existuje přibližně 40% šance, že bankéři rozhodnout o 25 bodovém zvýšení na listopadovém setkání. Pozornost trhů bude mít zcela jistě i guvernérka ECB Christine Lagarde, od které lze také čekat jasnější představu o tom, jak bude ECB postupovat v rámci měnové politiky na příštím zasedání v září, zejména v návaznosti na zhoršující se ekonomické vyhlídky.

Více k očekávaným událostem ZDE