zpět

Uzavření plynu poslalo trhy dolů

6.9.2022

Maďarská centrální banka včera podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o 100 bodů na 11,75 %, což podpořilo kurz forintu. Cena elektřiny po pondělním zpevnění k 1 000 EUR/mWh včera opět klesla pod 600 EUR/mWh.

Úvod týdne se na trzích příliš nevydařil. Ty musely zpracovat zprávu, že ruský Gazprom po plánované odstávce neobnoví dodávku plynu plynovodem Nord Stream 1. Cena plynu tak včera ráno vyskočila až o 30 %, později ale cena korigovala. Obchodování na akciových burzách se tak neslo v červených číslech. Ztráty koruny byly limitované a kurz jen mírně oslabil ke 24,60 EURCZK. Eurodolar ale včera ráno klesnul až pod hladinu 0,9900 EURUSD.

Náladu na trzích nezlepšily ani včera zveřejněné sentiment indikátory v eurozóně. Index nákupních manažerů v eurozóně se posouvá opět níže pod hladinu 50 bodů, což ukazuje na blížící se recesi.

Na blížící se recesi ukazují i dnes zveřejněná domácí data o červencové průmyslové výrobě a bilanci zahraničního obchodu. Včera byla zveřejněna domácí data o průměrných mzdách. Ty reálně poklesly o 9,8 %, nominálně vzrostly o 4,4 %. To je sice více, než má v prognóze ČNB (což by byl argument pro zvýšení sazeb), ale podle dřívějších komentářů centrálních bankéřů to na další zvyšování sazeb moc nevypadá.

Více k očekávaným událostem ZDE