zpět

Úvod týdne žádná data nenabídne

19.6.2023

Ve Spojených státech dnes slaví státní svátek, a tak se žádných klíčových zpráv dnes pravděpodobně nedočkáme. Koruna začíná pondělní obchodování v rozmezí 23,75 až 23,77 EURCZK.

Závěr minulého týdne prospěl zejména evropské společné měně, jenž si po zasedání ECB, která podle očekávání zvýšila úrokové sazby o 25 bb, připisovala zisky takřka na všech frontách, vyjma české koruny. Ta ačkoliv krátce oslabovala nad 23,80 EURCZK, páteční seanci v souhrnu uzavřela pod touto hladinou. Na hlavním měnovém páru si euro po zasedání vůči dolaru polepšilo o více než 1 %, aktuálně se kurz pohybuje v blízkosti 1,0930 EURUSD. Na měnovém páru s českou korunou americká měna ztratila v podobném rozsahu, a tak se kurz propadnul až pod 21,70 USDCZK, aktuální kotace se pohybují okolo 21,75 USDCZK. Klíčovou událostí pro korunový trh tak bude zejména středeční zasedání ČNB, která pravděpodobně rozhodne o ponechání úrokových sazeb na stávajících úrovních.

Předstihový indikátor Michiganské univerzity v červnu zaznamenal růst spotřebitelské důvěry na 63,9 bodu oproti 59,2 bodu z května, což je největší nárůst za poslední 4 měsíce. Děje se tak pravděpodobně v souvislosti se zmírněním růstu indexu spotřebitelských cen a dohodou ohledně dluhového stropu, což ukazuje, že důvěra amerických spotřebitelů se postupně začíná zlepšovat. Ve Spojených státech dnes slaví státní svátek, a tak dnešní kalendář ekonomických událostí zeje prázdnotou.