zpět

Útok Ruska na Ukrajinu poslal korunu nad 25,00 EURCZK

25.2.2022

Včerejší den byl ve znamení výrazných propadů na trzích v souvislosti s děním na Ukrajině - padala tak riziková aktiva včetně české koruny, naopak vzhůru zamířily ceny komodit.

Koruna po včerejších zprávách o útoku ruských vojsk na Ukrajinu již ráno otevírala slabší na úrovních kolem 25,00 EURCZK. Během dne pak bylo obchodování poznamenáno výraznou volatilitou, kurz se podíval až ke 25,10 EURCZK, ale dnes ráno se obchoduje na 24,80 EURCZK.

Ještě výraznější ztráty zaznamenala vůči dolaru, kde se kurz v jednu chvíli dostal téměř ke 22,50 USDCZK. Dolar v současné době těží ze statutu bezpečné měny, kurz k euru se tak přibližuje k hranici 1,1200 EURUSD.

Současná situace dostává pod tlak riziková aktiva, včetně středoevropských měn, evropské burzy včera klesaly mezi 4-5, výrazného poklesu zaznamenaly hlavně bankovní tituly. Naopak cena ropy se včera dostala nad hladinu 100 dolarů za barel, tedy nejvýše od roku 2014. Rostly ale i ceny zlata a dalších kovů, na nový rekord se dostala cena hliníku. Výrazně na světových trzích ale podražila i pšenice, kde je Rusko spolu s Ukrajinou významným producentem. Růst cen komodit v dalších měsících ještě podpoří inflační tlaky v naší ekonomice a ČNB tak může jít se sazbami i nad 5 %. Tomu bude nahrávat zřejmě i slabší koruna.

Výrazný propad zaznamenaly ruské trhy – akcie ztrácely kolem 50 %, rubl se dostal na nová minima.

Evropské trhy dnes začínají korekcí včerejších propadů, ani česká koruna k euru již dále výrazněji neslábne.

Domácí zprávy dnes chybí, stejně by zůstaly ve stínu dění na Ukrajině. To samozřejmě koruně nadále nepřeje.

Z Německa byl již dnes ráno zveřejněn HDP za poslední čtvrtletí loňského roku, ten zaznamenal mezikvartální pokles o 0,3 %, trh počítal s poklesem o 0,7 %. Z eurozóny pak ještě bude zveřejněna únorová důvěra v ekonomiku. Eurodolar ale sleduje hlavně Ukrajinu a dále sestupuje k 1,1200 EURUSD.

Z USA odpoledne přijdou objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a osobní příjmy a výdaje za leden. Ale i tato data zůstanou v pozadí, dolar nadále posiluje zejména kvůli Ukrajině a koruna se tak nadále drží slabší kolem 22,30 USDCZK.