zpět

Úspěšní říkají, že forward je nezbytný

Citfin řeší kurzové riziko pro firmy a podnikatele již 27 let. Rodinná firma MISTRA, s. r. o. byla založena v roce 1937 a společně nás pojí patnáctileté partnerství. Jsme přesvědčeni o tom, že dobrý vztah s klientem je klíčem k dlouhodobě úspěšné spolupráci. Generální ředitelka Citfin Martina Zvěřinová a pokračovatel rodinné tradice a majitel MISTRA Ing. Milan Strašák objasňují důležitost a nezbytnost zajištění kurzového rizika pro úspěšné podnikání.

Ing. Milan Strašák st. 


Příběh začíná v roce 1937, kdy Vladimír Strašák zakládá svou živnost na opravu strojů. Po válce, pod značkou STRA, stroje sám vymýšlí a vyrábí. Buchar AJAX je jeho patentovanou legendou. Dnes firma MISTRA pod vedením jeho syna a vnuka vyváží české stroje především na zpracování kovového odpadu do celého světa, takže rodinná řemeslná tradice pokračuje.

Do jakých zemí vyvážíte své výrobky a lze to dělat bez forwardů?

Směnu deviz jsme řešili vždy, protože naše stroje mířily do celého světa již od znovuzaložení firmy po revoluci. Řešení se nabízelo nejdříve přes kurzovní lístek, ale i oblast financí jsme se museli postupně naučit. Dnes už exportujeme prakticky na všechny kontinenty, ale historicky je pro nás nejdůležitější polský a kanadský trh. Všechny platby, které provádíme, jsou v eurech. Přirozeně se snažíme o neting, ale ten nelze dělat ve všech případech, proto fixace kurzu s Citfinem je pro nás ideálním řešením. Forwardy patří k „základní výbavě“ každé firmy a víme, že kurzové riziko nelze podceňovat.

Vedení firmy MISTRA s.r.o


Vnímáte pokles ekonomiky na svých zakázkách? 

Stejně jako řada dalších odvětví i my cítíme, že poptávka je vlažnější doma i v zahraničí. Výpadek exportu do Ruska nás samozřejmě zabolel, ale ustáli jsme ho. Dnes napínáme hodně sil do vývoje nových strojů. Zakladatel firmy můj otec Vladimír Strašák za první republiky stroje vymýšlel, a měl dokonce i vlastní patenty. I my věnujeme nemalé úsilí vývoji nových strojů a inovacím.

Specifickou oblastí je trh práce, jak to vypadá ve vašem oboru?

Sehnat kvalifikovaného zaměstnance, který chce pracovat, má zájem o obor a zároveň splňuje naše vysoké požadavky na odbornost je prakticky nemožné. Absolventi učilišť jsou kvalitou zcela jinde než minulé ročníky, takže dobrý zaměstnanec je ohrožený druh. U nás musí řemeslník umět číst výkresy, dokázat se postavit k problému a vyřešit ho po materiální, technické i technologické stránce. Nejsme montážní linka, naši zaměstnanci jsou skutečnými řemeslníky v pravém slova smyslu. Do budoucna může být nízká kvalita lidí zásadním problémem českého specializovaného strojírenství.

Sídlo firmy MISTRA s.r.o.

Jak vidíte kurz koruny v budoucnu?

Zdá se, že koruna bude spíše slábnout, což je pro vývozce skvělá zpráva. Když v dubnu posílila ke 23,20 EURCZK, situace nebyla opravdu vážná především díky forwardům, které jsme měli sjednané. Obvykle zajišťujeme mezi 60 až 80 procenty všech zahraničních zakázek, takže jsme i na tuto volatilitu byli dobře připraveni. Teď vidíme, že koruna slábne, a kdyby se jí „chtělo“ přes 25 korun za euro, bylo by to dobré. Objem zajištění pak možná klesne k 50 procentům, ale ani v takové situaci nebudeme spekulovat a dál fixujeme. Nedělat Forwardy je v dnešní době příliš velké riziko a jednoznačný hazard s firemním cash flow.

Co byste doporučil nebo vzkázal firmám, které forwardy zatím nedělají?

Podnikatelé si často myslí, že forward je jen pro velké firmy, zajištění kurzu je složité nebo že fixovat kurzu koruny nepotřebují. Přesně těmito klišé musí projít asi každý. Cesta k forwardům může být dlouhá, ale i když nejsem finančník, musím říct, že to není nic složitého. Jednoduše uděláte forward s dnešním kurzem a vypořádáte ho třeba za rok, až dostanete eura z faktury, bez ohledu na to, jaký bude kurz v ten moment na trhu. To je celé. Nejtěžší je začít, pak už je to jako jízda na kole. Určitě si najděte spolehlivého partnera v oblasti financí a začněte, protože kurz koruny vám nikdo nikdy dopředu s jistotou neřekne a kurzové riziko opravdu nelze podceňovat.