zpět

US trh práce nečekaně silný, i když…

5.1.2023

Soukromý sektor v USA vytvořil v prosinci 235 tis. nových pracovních míst. To je mnohem více, než byly tržní odhady na úrovni 150 tis. míst.

Nová pracovní místa tvořily především menší a střední společnosti, zatímco velké společnosti nad 500 zaměstnanců pracovní místa spíše rušily.  

Co se týče jednotlivých sektorů, tak nejvíce nových pracovních míst vzniklo ve službách, kde vedla oblast volného času a pohostinství. Na druhé straně ale docházelo k zániku pracovních míst v oblasti obchodu a dopravy, těžebního průmyslu a finančních služeb.

Co se týče trendu, tak v první polovině loňského roku jsme viděli poměrně agresivní tvorbu nových pracovních míst nad 300 – 400 tis. měsíčně. V druhé polovině roku tvorba nových míst zpomalila neboť hlavně velké společností spíše propouštějí.

Dolar ocenil dnešní data vcelku pozitivně a vydal se k hranici 1,0560 EURUSD (předa daty nad 1,06 EURUSD) zatímco futures na akciové indexy mírně poklesly. Při dobrých datech z trhu práce se Fedu otevírá větší prostor pro boj s inflací zvyšováním sazeb a nemusí přitom brát tolik ohledy na trh práce. Připomínáme, že např. na rozdíl od ČNB, která cíluje pouze inflaci má Fed dvojí mandát: inflaci i zaměstnanost.