zpět

US trh práce je nejlepší od roku 1969

25.3.2022

Pracovní trh v USA už delší dobu vykazuje silné známky zotavení. Nejnovější čísla o počtu žádostí o dávky v nezaměstnanosti nejen že byla lepší než před vypuknutím pandemie Covid 19, ale byla dokonce nejlepší od září roku 1969.

Nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti bylo minulý týden pouze 187 tisíc a počet pokračujících žádostí o dávky bylo jen 1,350 mil. I když se jedná z našeho úhlu pohledu o robustní čísla nezapomínejme na velikost tamního trhu práce.

Srovnání s ČR je dobře vidět na celkovém procentu nezaměstnaných. I když přesná data získáme až příští týden, očekávání březnové nezaměstnanosti ukazují na 3,7% podíl lidí bez práce. Pro srovnání – ČR měla nezaměstnanost v únoru 3,5 % a patřila ke špičce celé EU. Průměr evropské nezaměstnanosti je daleko nad 6 %. Země na chvostu EU jako Španělsko a Řecko mají podíl lidí bez práce kolem 13 %.

Na americkém trhu práce panuje nyní velký hlad po pracovní síle. Počet volných, tedy neobsazených míst silně převyšuje počet uchazečů o zaměstnání. Zde je určitá paralela z ČR, na domácím trhu práce chybělo v únoru 100tisíc lidí.

V nejbližších měsících se na tomto trendu v USA nic zásadního nezmění a nezaměstnanost se tam udrží pod 4 %. Nadcházející teplé měsíce navíc znamenají další pokles nezaměstnanosti z důvodu turismu a sezónních prací, což bude znamenat směřování ke 3 %.     

Proti tomuto trendu bude promlouvat politika Fedu zvedání sazeb v rámci boje s inflací. To by mělo mírně brzdit ekonomický růst, ale nejspíš až v delším časovém horizontu.