zpět

Úpadek amerického dolaru: Co to znamená pro Bitcoin

18.12.2023

Hodnota amerického dolaru klesá, což by mohlo mít významný dopad na cenu Bitcoinu. Obchodníci předpovídají, že index amerického dolaru (DXY) může dále klesat, což by mohlo Bitcoin posunout na nová historická maxima. Se změnami v americké makro politice a zvýšenou likviditou by Bitcoin mohl zažít prudký nárůst hodnoty.

Bitcoin (BTC) se možná chystá na další prudký růst hodnoty a tentokrát by za ním mohly stát makroekonomické faktory. Populární obchodník Crypto Ed, zakladatel obchodní skupiny CryptoTA, nedávno předpověděl výrazný pokles síly amerického dolaru, který měl v minulosti s Bitcoinem inverzní korelaci. Pokud se jeho předpověď ukáže jako přesná, mohlo by to vést k tomu, že Bitcoin dosáhne nových historických maxim.

Vztah mezi Bitcoinem a americkým dolarem

V minulosti Bitcoin a americký dolar často vykazovaly inverzní korelaci. V poslední době však tento vztah oslabil. Změny v americké makro politice spolu s povzbudivými signály ze strany Federálního rezervního systému však mohou tuto korelaci znovu nastartovat. Analytici se domnívají, že pokud se Fed v důsledku klesající inflace "otočí" ve zvyšování úrokových sazeb, mohlo by to zvýšit likviditu a prospět rizikovým aktivům, jako je Bitcoin. V důsledku toho by utrpěl americký dolar, což by vedlo k potenciálním ziskům pro Bitcoin.

Předpověď propadu DXY pod 100 bodů

Index amerického dolaru (DXY) se v současné době nachází na čtyřměsíčním minimu, od začátku týdne klesl o více než 2 %. Crypto Ed spolu s dalšími optimistickými obchodníky naznačuje, že by DXY mohl dále klesat a potenciálně dosáhnout hodnoty 92 USD. Pokud se tento scénář naplní, mohlo by to Bitcoinu poskytnout příznivé prostředí pro dosažení nových historických maxim, jak naznačuje prohlášení obchodníka: "Dlouhodobý výhled pro DXY, který pomůže BTC teleportovat se na nové ATH."(all time high/maximum)

Rozvaha a likvidita Fedu

Ekonom Lyn Alden se zabývá dopadem likvidity na riziková aktiva. I když podle ní tržní podmínky ještě nejsou optimální pro širokou renesanci rizikových aktiv, nedávný postoj Federálního rezervního systému a pokles DXY by mohly přispět ke zvýšení likvidity. To by zase mohlo dále podpořit růst Bitcoinu a dalších kryptoměn.

Rozvaha Federálního rezervního systému se poprvé od srpna zvyšuje, což naznačuje potenciální přísun likvidity na trh.

Výkonnost a výhled Bitcoinu
Bitcoin se v současnosti obchoduje za 42 700 USD a navzdory krátkým záchvatům volatility zůstává relativně stabilní. S dosavadním 13% nárůstem v prosinci se vzestupná trajektorie Bitcoinu shoduje s potenciálním poklesem amerického dolaru. Obchodníci a investoři by měli pozorně sledovat vývoj na trhu a provádět důkladný průzkum, aby mohli činit informovaná rozhodnutí.

V současném ekonomickém klimatu, kde se DXY blíží hranici 100 bodů, investoři hledají signály pro budoucí vývoj. Klesající trend amerického dolaru by mohl podle expertů přinést příležitosti na trhu s kryptoměnami, zejména pro Bitcoin, který se jeví odolný vůči nedávným výkyvům.

Zajímavý je také názor Lyn Alden na likviditu a postoj Federálního rezervního systému. Pokud se očekávaný přísun likvidity na trh skutečně potvrdí, mohlo by to poskytnout další impuls pro růst Bitcoinu a ostatních rizikových aktiv.
Přestože Bitcoin zůstává relativně stabilní, obchodníci jsou vyzváni, aby pečlivě monitorovali situaci a prováděli důkladné analýzy. S propadem DXY a vzestupem kryptoměn se otvírají nové perspektivy, a je důležité být dobře informovaný při rozhodování o investicích.