zpět

Únorové ceny v Německu opět nejrychlejší od 1992

2.3.2022

Německá inflace se podle předběžných odhadů opět převalila přes 5% hranici. Za únor meziročně ceny vzrostly o 5,1 %, což znovu představuje zrychlení tempa zdražování. Meziměsíčně šly ceny nahoru o 0,9 %.

Tempo růstu cen o 5,1 % znamená, že německé ceny vyrovnaly nelichotivý rekord z června 1992.

Dnešní data jsou o to cennější, že v sobě již zahrnují dopady ruského útoku na Ukrajinu. Meziročně šly nahoru zejména ceny energií a to o 22,5 % a potravin, které zdražily o 5,3 %. Obě čísla ukazují na rostoucí tempo zdražování.

Ceny služeb sice meziročně vzrostly o 2,8 %, ale oproti lednu se jedná o mírné zpomalení růstu, protože lednové ceny šly nahoru o 2,9 %.

Dnešní rychlý odhad německé inflace může být ještě revidován, ale dá se čekat, že v dalších měsících se dočkáme nových rekordů. Důvod bude jednoznačný – ruská agrese. Německo, které je životně závislé na ruském plynu pocítí případné uzavření kohoutů ruských plynovodů velmi bolestivě.

Po zavedení sankcí a zmrazení devizových rezerv ruské centrální bance však peníze z ropy a plynu představují prakticky jediný zahraniční příjem Ruska, takže pokud V. Putin skutečně přestane dodávat tyto komodity do Evropy, odřízne se od důležitých příjmů.

I když k tomu nakonec nedojde, ceny poletí kvůli obavám nahoru. Ty u pohonných hmot a energií obecně, ještě daleko nejrychleji.