zpět

Únorová inflace v Evropě vzrostla o 5,8 %

2.3.2022

Podle předběžných odhadů vzrostly ceny v EMU (země platící eurem) meziročně o 5,8 %, což je historicky nejvyšší tempo zdražování. Trhy počítaly s růstem o 5,4 %, takže se jedná o nepříjemné překvapení. Meziměsíčně šly ceny nahoru o 0,9 %.

Jelikož tyto odhady jsou za únor, zahrnují v sobě už Ruskem vyprovokovanou válku na Ukrajině, sankce západu a změnu v obchodních vztazích s Ruskem. O to jsou dnešní čísla cennější.

Trhy sice počítaly s nižší růstem cenové hladiny, překvapený asi být nikdo nemůže. Růst cen energií dál nabírá na síle. Ty meziročně zdražily o 31,7 % a jedná se o daleko o nejrychlejší tempo zdražování. Následovaly ceny potraviny, které povyskočily o 4,1 % a služby o 2,5 %.

Předpoklady ECB o tempu inflace jsou tytam a je třeba vytvořit nové a k nim i odpovídající korky evropských centrálních bankéřů. Válka na Ukrajině mění vše. Je tedy pravděpodobné, že ceny porostou ještě výrazně rychleji a nebylo by velkým překvapením, kdyby se evropská inflace v dohledné době dostala nad 8 %.

V případě, že V. Putin zastaví přísun ropy a plynu do Evropy, nebo jen přiškrtí dodávky, pak ceny poletí o stovky procent nahoru a dvouciferná inflace nás nemine.