zpět

Ukrajinská inflace zpomaluje. Tu ruskou ale stále citelně převyšuje.

12.7.2023

Vysoká inflace až na několik výjimek trápí skoro celý svět. Jinak tomu není ani na Ukrajině, která už téměř sedmnáct měsíců v řadě čelí nekončící ruské agresi. Navzdory tomu se ale inflace v tomto státě během června meziročně snížila. Podle ukrajinských statistiků na 12,8 procenta. V Rusku je však inflace o více než deset procentních bodů nižší.

V květnu letošního roku ukrajinští statistici uvedli, že míra inflace v zemi dosáhla úrovně 15,3 procenta. V červnu tak bylo tempo růstu spotřebitelských cen o 2,5procentního bodu nižší a inflace tak na Ukrajině klesá rychleji, než ve své červnové analýze předpovídala ukrajinská centrální banka.  

Zdá se, že k výsledné červnové inflaci na Ukrajině pozitivně přispěla příznivější inflační očekávání, dostatek potravin, pohonných hmot i optimální vývoj ukrajinského směnného kurzu.

Ukrajinská centrální banka každopádně předpokládá, že k naměřené inflaci negativně přispěl nedávný útok na Kachovskou přehradu. Kvůli jejímu zničení se totiž na Ukrajině vyrábí méně elektrické energie a Ukrajinci kvůli tomu přišli také o zdroje a zásoby vody třeba pro potřeby závlah zemědělských polí. Podle ukrajinských centrálních bankéřů ztráta tohoto vodního díla záporně přispěla k naměřené červnové inflaci asi třemi desetinami procenta.

Inflace na Ukrajině by však měla i nadále zpomalovat, tempo ale do budoucna bude nejspíš pomalejší. Na předválečnou úroveň se na ukrajinském území nejspíš brzy vrátí míra zdanění pohonných hmot a vyčerpá se i efekt vysoké srovnávací základny. Zároveň to nevypadá, že by válka na Ukrajině měla v dohledné době skončit, což celkovému ekonomickému rozvoji ukrajinského území taktéž nepomůže.

Úplně jiná situace však panuje v Rusku. Tam se totiž už v březnu letošního roku meziroční míra inflace dostala pod inflační cíl ruské centrální banky. Ruští statistici uvedli, že v tomto měsíci dosáhlo tempo růstu ruských spotřebitelských cen v meziročním srovnání 3,5 procent. Ještě v únoru letošního roku však byla hodnota tohoto ukazatele mnohem vyšší. Dosáhla 11 procent.

Tento trend v Rusku pokračoval i v dalším měsíci. V dubnu roku 2023 se inflace dostala k hranici 2,3 %. Během května se však ruská inflace o dvě desetiny procentního bodu navýšila a dosáhla 2,51 %. I kvůli očekávanému dalšímu mírnému růstu ruské inflace v nadcházejících měsících však odborníci ruské centrální banky udávají, že průměrná míra inflace za rok 2023 skončí mezi 4,5 a 6,5 procenty.

Ruským centrálním bankéřům se tak ještě nepodařilo dostat inflaci zcela pod kontrolu. Nepříliš pozitivní výhled dalšího tempa růstu spotřebitelských cen na území Ruska je však problémem pro eventuální hospodářský růst. Bankéři se totiž kvůli tomu nejspíš neodhodlají ke snížení úrokových sazeb, což by jinak mohlo vést k nárůstu hospodářské výkonosti. 

Přesto se ruská ekonomika řadí v rámci skupiny států G20 mezi země, jejichž meziroční inflace je momentálně ta vůbec nejnižší. V květnu letošního roku dosáhla na nižší hodnoty už jen Čína s meziročním tempem růstu spotřebitelských ve výši jedné desetiny procenta.

Závěrem je potřeba dodat, že nad důvěryhodností ruských dat stále visí otazník a podobně je to i v případě ukrajinské ekonomiky.