zpět

Ukrajina posiluje výcvik v oblasti vyšetřování kryptoměnových transakci s OBSE

20.11.2023

Ukrajina s pomocí OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) posiluje boj proti praní špinavých peněz prostřednictvím kryptoměn. jak jsou ukrajinští policisté vybaveni pro boj a vyšetřování trestných činů zahrnujících kryptoměny?

S rostoucím používáním kryptoměn na Ukrajině je podle představitelů OBSE "naléhavě nutné" provádět účinná vyšetřování.

Ukrajinští úředníci právě dokončili druhé školení pořádané Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) s cílem posílit boj proti praní špinavých peněz prostřednictvím kryptoměn.

Znalosti a dovednosti v boji proti praní špinavých peněz
V nedávné tiskové zprávě ze 17. listopadu OBSE oznámila, že čtrnáct úředníků dozorových a donucovacích orgánů z Ukrajiny úspěšně prohloubilo své znalosti a dovednosti v oblasti monitorování a vyšetřování trestných činů týkajících se kryptoměn. Cílem tohoto čtyřdenního školení, které se konalo od 14. do 17. listopadu, bylo vybavit tyto úředníky pokročilými metodami sledování v různých blockchainových sítích s využitím specializovaného analytického softwaru.

Ralf Ernst, zastupující koordinátor ekonomických a environmentálních aktivit OBSE, zdůraznil význam tohoto školení pro účinný boj proti trestným činům praní špinavých peněz, zejména kvůli rostoucímu využívání kryptoměn na Ukrajině.

"Školení je nezbytné pro naše úředníky, aby byli v obraze a dokázali se vypořádat s novými výzvami při vyšetřování a sledování nezákonných aktivit. Získáním odborných znalostí v oblasti pokročilé blockchainové analýzy a sledovacích technik budou lépe vybaveni k identifikaci a zaměření operací praní špinavých peněz."

Předchozí školení finančního úřadu
Není to poprvé, co ukrajinští policisté absolvovali specializované školení na sledování krypto transakcí. Již v září 2023 absolvovalo téměř 40 ukrajinských příslušníků donucovacích orgánů druhé kolo školení organizovaného daňovou správou USA (IRS). Toto školení bylo zaměřeno na zlepšení jejich dovedností v oblasti sledování kryptoměnových transakcí a boje proti praní špinavých peněz.

Šéf kriminálního oddělení IRS Jim Lee vyjádřil spokojenost s výsledky školení a dodal, že ukrajinští úředníci měli během kurzu možnost využívat blockchainové analytické produkty společností CipherTrace a BlockTrace.

Využívání služeb blockchainové analytiky

Ve stejném měsíci Andrij Paščuk, ředitel ukrajinského úřadu pro hospodářskou bezpečnost (ESB), v rozhovoru prozradil, že jeho agentura aktivně využívá zahraniční blockchainové služby k vyšetřování kryptozločinů. Analytici ESB nyní využívají datové služby jako Chainalysis a Crystal Blockchain ke sledování kryptoměnových operací, což jim pomáhá v boji proti daňovým únikům a dalším nezákonným činnostem.

Po absolvování tohoto nejnovějšího školení OBSE a využití různých blockchainových analytických nástrojů jsou ukrajinští úředníci lépe, než kdy dříve vybaveni pro sledování a vyšetřování trestných činů týkajících se kryptoměn.
Ukrajina dělá významné pokroky v posilování svých kapacit pro vyšetřování v oblasti kryptoměn. Dokončení druhého školení organizovaného OBSE spolu s předchozím školením IRS posiluje odhodlání země bojovat proti praní špinavých peněz a nezákonným aktivitám, které kryptoměny umožňují. Vzhledem k rostoucímu využívání kryptoměn na Ukrajině jsou tato důkladná opatření a partnerství zásadní pro zajištění účinného vyšetřování a zachování integrity finančního systému.