zpět

Uklidnění situace v bankovním sektoru hraje do karet euru

28.3.2023

Uklidňující vývoj bankovní krize nahrává aktuálně nejvíce euru. Středoevropské měny mírně ztrácejí, vůči euru se trápí také dolar. I tento týden bude klíčový další vývoj v bankovním sektoru, ekonomická makrodata budou mít dopad spíše až koncem týdne.

Česká koruna se včera po ránu výrazně propadla vůči euru, své ztráty sice záhy zkorigovala, ale pondělní obchodování zakončila kolem 23,76 EURCZK. Podobný scénář proběhl i na forintu, který se po ránu vůči euru propadl také a během dnes oslabil na 386 EURHUF. V rámci střední Evropy se pouze polský zlotý držel skoro celý den na 4,68 EURPLN, kde ráno odstartoval. Je zajímavé, že polská ekonomika aktuálně vykazuje HDP zvýšené v roce 2022 o 4,9 % a v roce 2023 by měl vzrůst o dalších 0,4 % dle prognóz, což jen podporuje tezi o letošním silném zlotém. Maďarská ekonomika podle má sice podle některých analytiků prý mírně lepší vyhlídky také, není ale známo, z čeho tento náznak optimismu plyne. Obecně po opadnutí šoku z velkých bankovních otřesů ve světě středoevropské měny umazaly ztráty, nyní ale opětovně pozvolna oslabují. Na české koruně pro dnešek očekáváme pohyb v pásmu 23,73 – 23,83 EURCZK.

Pro eurodolar je aktuálně nejsilnějším hybatelem vývoj situace v bankovním sektoru. Spíše pozitivní a uklidňující aktuální zprávy nahrávají euru, které dnes vůči dolaru posílilo na 1,079 EURUSD. I česká koruna dokázala během pondělí relativně vzdorovat americké měně a na konci pondělní seance se vrátila alespoň k hranici 22,00 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE