zpět

Událostmi nabitý pátek

4.4.2022

Parlamentní volby v Maďarsku 2022. Silná data z amerického trhu práce. Inflace v eurozóně nadále láme rekordy.

V pátek dopoledne k nám dorazila inflace za březen z Polska. Index spotřebitelských cen zde vzrostl na 10,9 % meziročně oproti 8,5 % naměřených během února. Inflace se tam dostala na nejvyšší hodnoty za posledních 22 let a na dalším zasedání polské centrální banky 6. dubna se tak zřejmě dočkáme už sedmého zvýšení sazeb v řadě za sebou. U růstu cen ještě chvilku zůstaneme. Podle předběžných odhadů Eurostatu inflace za celou eurozónu v březnu poskočila na 7,5 %. Dostala se tak na nejvyšší hodnotu od vzniku měnové unie. Nejvyšší podíl na růstu cen mají samozřejmě energie. Euro se v pátek obchodovalo mezi 24,30 až 24,42.

Páteční odpoledne patřilo silným datům z amerického trhu práce. Ta jen potvrdila dobrou kondici americké ekonomiky a připravila tak ornou půdu pro další utahování měnové politiky. V březnu bylo vytvořeno 431 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělství a míra nezaměstnanosti poklesla na 3,6 %. Dostala se tak na nejnižší hodnotu od února 2020. Průměrná hodinová mzda zrychlila o 5,6 %. Mzdová inflace je tak dalším faktorem, proti kterému bude muset americká centrální banka zasáhnout. Po zveřejnění dobrých dat začal americký dolar posilovat, dostal se až na hodnotu 22,132. Nejníže se v pátek obchodoval za 21,964.

V neděli 3. dubna 2022 proběhly v Maďarsku parlamentní volby. Jednalo se o desáté volby od změny režimu v roce 1990, při kterých maďarští voliči vybírali celkem 199 poslanců. Konzervativní a favorizovaná strana Fidesz premiéra Viktora Orbána čelila sjednocené opozici. Ve volbách utrpěli vítězství, leč ztratili ústavní většinu. V parlamentu získali 121 křesel a u kormidla nadále zůstává Viktor Orbán.

Očekávané události

Německo dnes zveřejní obchodní bilanci za březen.

Z druhé strany Atlantiku k nám doletí průmyslové objednávky za březen.