zpět

Tuzemské památky přišly o zahraniční klientelu. Vstupné by příští rok mělo zdražit

14.9.2023

Tuzemská turistika je už léta spojená i s návštěvou hradů a zámků. Statistiky ukázaly, že v letošním roce se počet návštěvníků památek v České republice mírně zvýšil. Celkem je do konce srpna navštívilo už 3,3 milionu lidí, jen během prázdninových měsíců to bylo celkem 1,9 milionu. I tak se ale české památky pro příští rok nevyhnou nejspíš zdražování.

Zájem o tuzemské památky je v letošním roce zatím vyšší než loni. Jelikož hlavní turistická sezóna koncem září končí, je možné očekávat, že tento trumf si nakonec i ponechá. Všech tuzemských památek se ale vysoká návštěvnost netýká. Některé totiž už od pandemie nemoci covid-19 bojují s postupně klesající návštěvností.

Problém s nižším počtem turistům oproti předchozím rokům souvisí s úbytkem zahraniční klientely. V prvé řadě přišla Česká republika o velkou část ruských turistů, které se do Evropy kvůli trvající válce na Ukrajině příliš nehrnou. Menší zájem o Českou republiku však mají i turisté z Asie. Třeba Číňané omezují své cesty do Evropy mimo jiné i kvůli obavám z budoucnosti. Hospodářská výkonnost Číny totiž zaostává za předchozími léty a země bojuje se silnou realitní krizí.

Tuzemským památkářům se i proto stále nedaří vrátit na předpandemická čísla. V roce 2019 totiž celkově na státní hrady a zámky zavítalo celkem 5 milionů osob. Loni jich ale bylo o 1,2 milionu méně. Aktuální odhady hovoří o tom, že za letošní rok by se počet návštěvníků mohl dostat alespoň přes čtyři miliony.

Kvůli úbytku zahraniční klientely bojují s návštěvností hlavně tradiční památkové destinace. Řadí se mezi ně třeba zámek Hluboká, hrad Karlštejn nebo zámek v Českém Krumlově. Na některých místech je tento propad oproti roku 2019 dokonce čtyřicetiprocentní.

Některé české památky se ale dočkaly opravdu výrazného oživení. Příkladem je Kunětická hora v Pardubickém kraji, která návštěvníky lákala i díky nově zpřístupněným okruhům po rekonstrukci. Více než stoprocentní nárůst počtu návštěvníků však potkal třeba i zámek Hrádek u Nechanic, Telč nebo Kladruby.
Nejnavštěvovanější tuzemskou památkou se i letos stal zámek v Lednici, prozatím se jich tam dostalo zhruba 270 tisíc. Zámek těží z poměrně výhodné polohy, neboť láka i zahraniční návštěvníky z nedalekého Slovenska či Rakouska.

Ačkoliv česká ekonomika už několik měsíců bojuje se silnou inflací, naprostá většina památek vstupné před letošní sezónou nezvyšovala. Některým věkovým skupinám, třeba dětem ve věku 5 až 17 let, se dokonce oproti základnímu vstupného cena o 30 procent snížila. Příští rok se ale tomuto kroku už nevyhnou. Vyšší ceny vstupného by měly alespoň částečně kompenzovat rostoucí ceny energií i náklady na pracovní sílu.

Celkové výnosy Národního památkového ústavu se do konce letošního srpna vyšplhaly na 512,5 milionu korun. Oproti loňskému roku jde o desetiprocentní nárůst. Jen ze vstupného se tyto výnosy dostaly na 441,5 milionu korun.

Podle odhadů by cena vstupenek měla příští rok stoupnout asi o deset procent. V reálu to bude znamenat, že cena lístku pro dospělou osobu by měla meziročně stoupnout asi o dvacet korun. Konkrétní cenový výměr ale památkáři ještě chystají a na veřejnost by s ním měli přijít koncem letošního roku. Je však potřeba také uvést, že památky ve vlastnictví soukromých subjektů si řeší výši vstupného jinak a cenový výměr se jich v tomto ohledu netýká. Míra zdražování tedy může být v jejich případě ještě vyšší.