zpět

Turecko překvapuje razantnějším zvýšením úrokových sazeb

24.8.2023

Turecká centrální banka dnes zvýšila svou referenční úrokovou sazbu nad veškerá tržní očekávání, úroveň výpůjčních nákladů se tak dostala na nejvyšší úroveň od ledna 2004.

Turecká centrální banka ve čtvrtek rozhodla o zvýšení hlavní referenční úrokové sazby o 750 bazických bodů na hladinu 25 %, což je mnohem více, než očekávaly tržní prognózy. Odhady totiž počítaly s růstem sazeb pouze o 250 bazických bodů na úroveň 20 %. Děje se tak zejména v návaznosti na stále přetrvávající růst cen v zemi. Situaci nepomáhá ani silná domácí poptávka, mzdové tlaky nebo rekordně slabá turecká lira. Aktuální zvýšení tak signalizuje ochotu dodržet nový závazek tlumit inflaci prostřednictvím tradičních nástrojů měnové politiky.

Není to tak dlouho, co turecký prezident Erdogan tvrdil, že snížení úrokových sazeb pomáhá v boji proti inflaci, což je teorie, která je v rozporu s tradičním ekonomickým myšlením. I proto po vítězných volbách v červnu jmenoval Erdogan bývalou bankéřku z Wall Street Hafize Gaye Erkanovou novou guvernérkou centrální banky, což nyní ukazuje, že to s odklonem od kontroverzní měnové politiky myslí opravdu vážně. Ačkoliv červencový krok centrální banky zaostal za očekáváním trhu, nynější rozhodnutí naopak turecké měně pomohlo a po zveřejnění výsledku zasedání lira skokově posiluje, vůči americkému dolaru si připsala už bezmála 2 %.