zpět

Turecko na křižovatce, ekonomika je na dně

25.5.2023

V prvním kole prezidentských voleb se nerozhodlo, takže jméno nového prezidenta Turecka se dozvíme tuto neděli. Turecká lira je nejslabší v historii. Sazby zůstávají na 8,5 %.

Turecká centrální banka dnes podle očekávání ponechala základní sazbu na 8,5 %. Ještě ve druhé polovině roku 2021 byla přitom hlavní sazba na 19 %, ale bezprecedentním tlakem R. T. Erdogana na tamní centrální banku skrze personální čistky se dostala postupně k dnešním 8,5 %.

Turecká spotřebitelská inflace na konci loňského roku dosahovala neuvěřitelných 85,50 % a průmyslové ceny tehdy rostly téměř o 160 %. Nekompetentními kroky na příkaz R. T. Erdogana šla centrální banka se sazbou dolů, čímž dále roztáčela inflační spirálu. Dnes inflace roste už „jen“ o 43,68 %. Na vysokou inflaci reagovat nižšími sazbami je z pohledu ekonomické teorie nesmysl.

Tamní ekonomika roste jen velmi pomalu a její zadlužení je robustní. Nízké úroky oslabují liru. Turecká měna se propadá na historická minima a ztrácí hodnotu před očima, mj. také kvůli nízkému úročení a hrozí jí pád přes hranici 20 lir za dolar.

Běžní Turkové chudnou a nový prezident bude mít co napravovat. Případné znovuzvolení R. T. Erdogana bude pro trhy zklamání a dá se čekat další pád liry.