zpět

Turecké ceny letí nahoru

5.2.2024

Turecká inflace už znovu nabírá na síle a je nejvyšší od listopadu 2022. Lednová čísla ukázala na meziroční růst cen o 64,86 %. Průmyslové ceny rostou o 44,2 %.

Ceny rostou a nic na tom nemění ani prudce se zvyšující základní sazba. Ta po posledním zasedání šla na 45 %. Tamní centrální banka začala zvedat sazby prakticky okamžitě po loňských prezidentských volbách a přestože R. T. Erdogan celou situaci s cenami způsobil svými zásahy do ekonomiky, kdy snižoval sazby při růstu cen, nyní se prezentuje jako ten, který problémy řeší.

Turecká lira i tak dál kontinuálně padá a dnes otevírá evropskou seanci na 30,55 USDTRY. Domácí měna získává a za 100 lir zaplatíme jen 75 korun. Ještě před rokem se kurz pohyboval u hranice 120 TRYCZK.

Pro ČR se jedná o důležitého obchodního partnera. Za prvních jedenáct měsíců loňského roku bylo Turecko 19. největším dovozcem a u vývozu mu dokonce patřila 16. příčka a předstihlo tak i Čínu.  

Není překvapením, že se domácí firmy etablují na tureckém trhu především v oblasti automobilového průmyslu, strojů a zařízení a počítačů. Také dovozu dominují motorová vozidla, následují kovodělné výrobky, produkty z plastu a pryže a základní kovy.

Teoreticky by se Turecko mohlo stát zajímavou destinací pro české dovozce, kteří díky slabé liře získají kurzově navrch a za dovezené zboží utratí méně korun. Ve skutečnosti však obchod probíhá ponejvíce v dolarech, jehož kurz ke koruně nahrává spíše vývozcům.