zpět

Turecké ceny letí dál nahoru

3.10.2022

Aby se Turci nemuseli mít tak špatně, musí se mít nejprve výrazně hůř. Turecká spotřebitelská inflace za září meziročně vzrostla o robustních 83,45 %. Ještě hůře, než spotřebitelské ceny jsou na to ceny v průmyslu, ty šly meziročně nahoru dokonce o 151,5 %. Erdoganův lék? Snižování sazeb.

Turecké ceny rostou závratným tempem a v blízké budoucnosti se na tom nejspíš nic nezmění. Prezident Recep Tayyip Erdoğan je přesvědčen, že vysokou inflaci dostane pod kontrolu snižováním sazeb. Svým vlivem nutí centrální banku Turecka jít se sazbami postupně dolů. Naposledy tak učinila ve druhé polovině září, kdy překvapila trhy snížením sazeb ze 13 % na 12 %. Situace je složitá, pokud se centrální bankéři nepodvolí, jsou vyměněni, což je samo o sobě v měřítkách Evropy absolutně nemyslitelné.

Turecká lira tak výrazně oslabuje a dnes se pohybuje v blízkosti 18,55 USDTRY, ale ještě před rokem se držela pod 9,00 USDTRY a začátkem roku 2020 to bylo dokonce pod hranicí 6 lir za jeden dolar.

Přesto by se mohlo jednat spíš o manévr před tamními prezidentskými volbami.  R. T. Erdoğan už potvrdil, že se bude o další funkční období ucházet a je tedy možné, že před samotnými volbami začne s inflací bojovat zvedáním sazeb, aby se ukázal v lepším světle před voliči.