zpět

Turecké akcie klesají poté, co Erdogan zesílil svou kritiku Izraele

26.10.2023

Prezidentovo tvrzení, že Hamás není teroristická organizace, způsobuje pokles istanbulského benchmarku o 7 %.

Turecký akciový trh ve středu klesl poté, co prezident Recep Tayyip Erdoan kritizoval Izrael a jeho spojenců v době, kdy Ankara touží po západních investicích, které by podpořily její ekonomickou transformaci.

Podle statistik společnosti FactSet klesl referenční index Bist 100 o více než 7 %, což je nejvíce od začátku února. Prudký propad způsobil sérii zastavení obchodování známých jako "circuit breakers", které mají uklidnit zpanikařené trhy.

Ke středečnímu propadu na burze došlo poté, co Erdoan odpoledne prohlásil: "Izraelské útoky na Gazu jsou situací, která svědčí o vraždě i o stavu duševní choroby jak těch, kteří je provádějí, tak těch, kteří je podporují."

Turecký prezident rovněž prohlásil, že Hamás, jehož členové 7. října při ničivém útoku na Izrael zabili nejméně 1 400 lidí, je "osvobozenecká skupina", nikoli teroristická organizace. V důsledku těžkého ostřelování Gazy ze země, moře a vzduchu ze strany Izraele bylo zavražděno více než 6 500 lidí.

Erdogan zpočátku zaujímal k situaci na Blízkém východě odměřenější přístup, v posledních dnech však svou kritiku Izraele ještě vystupňoval a prohlásil, že jeho údery na Gazu se rovnají "genocidě". Kritizoval také Spojené státy za vysílání vojenských prostředků na Blízký východ a za jejich obecnou podporu Izraele.

Válka mezi Izraelem a Hamásem se odehrála v době, kdy se Turecko snaží ukončit dlouhotrvající hospodářskou krizi a přilákat investory, kteří utekli z trhu poté, co roky nekonvenční politiky vedly k prudké inflaci a dalším velkým nerovnováhám.

Ministr financí Mehmet Şimşek v posledních týdnech oslovoval investory v USA a Evropě a prohlásil, že zlepšení vztahů se Západem je klíčovým pilířem obnoveného tureckého hospodářského programu, který začal po Erdoganově znovuzvolení v květnu.

Turecký akciový trh začal ve středu klesat, když Erdogan vystoupil na zasedání své Strany spravedlnosti a rozvoje v parlamentu. Jeden z bankéřů tureckých kapitálových trhů uvedl, že tyto výroky snížily náladu a poté, co začal pokles, obchodní firmy, které sledovaly dynamiku trhu, zesílily prodejní tlak.

Bankéř dodal, že trh v předchozích dvou obchodních dnech prudce rostl, což znamená, že bylo méně "retailových investoru " připravených zasáhnout, když akcie klesaly. V tureckých lirách je index Bist 100 letos stále o téměř 35 % výše, protože obyvatelé se vrhli na akcie ve snaze ochránit své úspory před inflací, která dosahuje téměř 60 %.

Ve středu došlo k vývojům v turecké ekonomice. Sazby dluhopisů země denominovaných v dolarech mírně vzrostly, což naznačuje, že investoři byli ochotni obchodovat s tureckými dluhopisy za vyšší úrokovou sazbu. Toto zvýšení sazeb mohlo být reakcí na globální trhy nebo na tureckou makroekonomickou situaci.

Zároveň však náklady na ochranu proti selhání pomocí swapů úvěrového selhání zůstaly beze změny. To může naznačovat, že investoři nevidí značné riziko v turecké ekonomice v krátkodobém horizontu, a tím se podpořila důvěra v místní finanční trhy.
Kromě toho zůstala turecká lira stabilní na úrovni 28,12 tureckých lir za americký dolar. Tato stabilita je důležitá pro obchod a hospodářství Turecka, protože umožňuje předvídatelnost vývozu a dovozu a pomáhá udržet inflaci pod kontrolou.
Celkově byl středeční vývoj na finančních trzích Turecka kombinací mírného růstu sazeb dluhopisů, beze změny nákladů na ochranu proti selhání a udržení stability směnného kurzu. To ukazuje na složitou a dynamickou povahu turecké ekonomiky, která reaguje na různé faktory, včetně globálního hospodářského prostředí.