zpět

Turecká lira padá doslova před očima

7.6.2023

Turecká lira je za posledních několik hodin nejrychleji oslabující měnou na světě. Za necelý den ztratila téměř 8 % až ke 23,20 USDTRY.

Turecká centrální banka v posledních měsících významně brzdila pád turecké liry. Tlaky na politické scéně po volbách, které znovu vyhrál R. T. Erdogan, opadly a zdá se, že i on bude obracet ve svých názorech ve vztahu k inflaci, sazbám a liře. 

Dosud se centrální bankéři uchylovali k nelogickému snižování sazeb, když inflace robustně rostla. Nyní by se vše mohlo otočit. Turecko potřebuje zahraniční investory a udržovat silnou měnu je extrémně drahé a kdy jindy udělat tyto zásadní kroky než po volbách, kdy má prezident volné ruce. 

V přímém přenosu máme tedy možnost sledovat zastavení umělého udržování liry na silnějších úrovních a brzdění jejího pádu. Ten nyní se rozjel naplno a atakuje hranic 23,20 USDTRY.

V případě příchodu nového člověka do centrální banky si může R. T. Erdogan zachovat tvář a nechat ho udělat práci za sebe a zde není řeč o ničem jiném než o zvýšení sazeb a o skutečném boji s inflací. Aktuální pád liry je tedy jen důsledek ukončení přímých intervencí.