zpět

Turecká inflace sice zpomaluje, ale stále je robustní

3.4.2023

Březnové spotřebitelské ceny meziročně stouply o 50,51 % a průmyslové šly nahoru o 62,45 %. Zdražování sice zpomaluje tempo, ale ceny stále rostou robustním způsobem.

Pokud bychom na dnešních číslech z Turecka chtěli najít něco pozitivního, pak je to bez pochyby skutečnost, že ceny zpomalují svůj růst. Zatímco před měsícem rostly ceny zboží na pultech obchodů meziročně o 55,18 %, v březnu to bylo jen o 50,51 %.

Dalším pozitivním faktorem je prudší snižování tempa zdražování v oblasti průmyslových cen. Ty totiž předcházejí těm spotřebitelským a logicky se do nich výrazně promítají. Co se tedy stane s cenami u výrobců, to časem dolehne i na koncové spotřebitele a jejich peněženky. Ceny v průmyslu meziročně vzrostly o 62,45 %, ale ještě v únoru bylo jejich tempo 76,61 %, takže i tady lze sledovat slušný pokles tempa zdražování.

Nastavený trend bude pokračovat i v dalších měsících a dá se čekat, že se R. T. Erdogan bude chtít u voličů pochlubit lepší ekonomickou situací, a tak se inflace stane jedním z předvolebních témat. Lepšící se situace však půjde ponejvíce na vrub vysoké srovnávací základny v loňském roce.

Tvrzení, že se R. T. Erdogan staví do role toho, kdo uhasil inflační „požár“ by bylo věrohodnější, kdyby v kapse neměl zápalky. Svými nekompetentními monetárními kroky, kdy donutil centrální banku v době inflace snižovat úroky, totiž problém s inflací do velké míry způsobil právě on sám.