zpět

Turecká inflace opět zrychluje na tempu

3.8.2023

Navzdory nedávným změnám v řízení měnové politiky Turecké centrální banky zdražování v Turecku stále nepolevuje. Dnes zveřejněná data ohledně červencového růstu spotřebitelských cen potvrdila opětovné zrychlení tempa růstu.

Dle Tureckého statistického úřadu se míra spotřebitelské inflace v Turecku v červenci meziročně zvýšila na 47,83 % z 38,21 % z předchozího měsíce. Meziměsíčně pak došlo ke zvýšení cen o 9,49 %. Také výrobní ceny zaznamenaly výrazný růst nad očekávání trhů, meziročně ceny vzrostly o 44,50 %, meziměsíčně pak o 8,23 %, což je největší růst od května 2022.

Hlavním odvětvím, u kterých byl zaznamenán nejvyšší růst spotřebitelských cen v uplynulém měsíci, byly restaurace a hotely, vyšší zdražování se ale nevyhnulo ani sektoru dopravy. Naopak nejmenší růst cen byl zaznamenán v odvětví bydlení a vzdělávání. U výrobních cen pak zdražování pokračovalo v sektoru těžby a zpracovatelského průmyslu, naopak náklady na elektřinu a pohonné hmoty se mírně snížily.

Růst spotřebitelských cen v Turecku tak poprvé od října loňského roku opět zrychlil, a to i přes značnou obměnu v řízení měnové politiky Turecké centrální banky. Děje se tak i s největší pravděpodobností v důsledku řady rozhodnutí o zvýšení daní zavedených s cílem napravit bobtnající rozpočtový deficit turecké vlády. Turecká lira po zveřejnění dat ztrácí, vůči americkému dolaru se aktuálně obchoduje těsně pod hladinou 27,00 USDTRY.