zpět

Turecká inflace láme další rekordy

4.4.2022

Březnové spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 61,14 % a meziměsíčně o 5,46 %. Jedná se o další prudký nárůst cen. Průmyslové ceny jsou na tom ještě hůř. Ty meziročně vzrostly o neuvěřitelných 114,97 %.

Turecko výrazně trpí válkou na Ukrajině. Ceny v oddíle doprava vzrostly o 99,12 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 70,33 %, nábytek o 69,29 a restaurační a hotelové služby o 60,4 %. Dalším důvodem robustního nárůstu spotřebitelských cen, které rostou už desátý měsíc v řadě, je slábnoucí lira. Turecká centrální banka na obecné zdražování totiž reaguje velmi nestandardně a sice snižováním sazeb. To samozřejmě inflaci roztáčí ještě víc. Neustálé zásahy do měnové politiky a časté personální změny v čele centrální banky Turecka Recepem Tayyipem Erdoganem si vybírají svou daň.

Jestliže jsou spotřebitelské ceny problém, ceny průmyslových výrobců jsou katastrofou. V březnu šly nahoru o 114,97 %, což je naprosto bezprecedentní číslo. Takto prudkému zdražování země čelila naposledy v březnu 1995. Průmyslové ceny rostou ve všech oblastech, ale nejvíce u meziproduktů, a sice o 122,92 %.

V posledních týdnech se turecká lira pohybuje v pásmu 14,55 – 14,85 USDTRY. Většinu času se však drží u horní hranice. Zdá se, že turecká centrální banka dělá vše pro to, aby lira nepropadla přes psychologickou hranici 15 lir za jeden dolar.  Pro srovnání, v září loňského roku se lira držela u úrovně 8,20 USDTRY a začátkem roku 2019 to bylo kolem 5 lir za dolar. Turecká lira je jednou z nejrychleji slábnoucích měn světa a obrat čekat příliš nelze. Prezidentské volby se blíží a Recep Tayyip Erdogan udělá vše pro znovuzvolení, včetně znehodnocení úspor všech obyvatel ve jménu „západního nepřítele“.