zpět

Turecká centrální banka zvýšila sazby méně než se čekalo

20.7.2023

Měnový výbor centrální banky Turecka dnes zvýšil týdenní repo sazbu o 250 bazických bodů na 17,5 %, přičemž analytici podle průzkumů před čtvrtečním rozhodnutím očekávali nárůst alespoň na úroveň 20 %.

V prohlášení Turecká centrální banka uvedla, že bude postupným způsobem pokračovat v procesu zpřísňování měnové politiky, dokud nebude dosaženo výrazného zlepšení inflačního výhledu. Ačkoliv růst spotřebitelských cen meziročně v červnu zpomalil tempo růstu na 38,2 %, jádrová inflace naopak zrychlila na 47,3 % z 46,6 %, což signalizuje přetrvávající tlaky na růst cenové hladiny.

Aktuální růst úrokových sazeb je tak pouze odrazem toho, jak Turecko přehodnotilo svou hospodářskou politiku poté, co byl v květnu znovu zvolen prezident Recep Tayyip Erdoğan. Nový ministr financí Mehmet Şimşek slíbil obnovit racionální směr monetární politiky státu po letech neortodoxních opatření prosazovaných Erdoğanem, včetně naléhání na udržení sazeb na nízké úrovni, což mělo pouze za následek nekontrolovaný růst inflace a prohloubení deficitu obchodní bilance.

Turecká lira vůči americkému dolaru po zveřejnění rozhodnutí oslabuje, aktuálně se obchoduje nad hladinou 26,90 USDTRY. Začátkem tohoto týdne lira dosáhla nového rekordního minima zejména kvůli obavám trhů, že nadcházející růst sazeb nebude dostatečný a že slabá lira v kombinaci se zvyšováním daní může dále podnítit růst inflace.