zpět

Turecká centrální banka přerušila cyklus zvyšování sazeb

22.2.2024

Turecká centrální banka ponechala na dnešním zasedání svou referenční úrokovou sazbu na úrovni 45 %, což je výsledek v souladu s očekáváním trhu.

Dnešní rozhodnutí centrální banky Turecka tak signalizuje přerušení trendu postupného zvyšování sazeb, které odstartovalo v loňském květnu po tamních volbách a po tom, co předchozí měnová politika vykazovala známky značně neortodoxního přístupu k nastavování sazeb v souvislosti s růstem inflace. Měnový výbor dnes na zasedání uvedl, že současná úroveň úrokové sazby bude zachována do doby, dokud nedojde k výraznému a trvalému poklesu základního trendu inflace a dokud se inflační očekávání nepřiblíží k plánovanému rozpětí prognózy centrální banky.
Připomeňme si, že v lednu meziroční míra inflace v Turecku mírně vzrostla na 64,86 %, což je nejvyšší hodnota od listopadu 2022, výsledek zároveň skončil hůře, než predikovaly tržní odhady. V Turecku inflační tlaky při životě udržují zejména nestabilita růstu cen ve službách, geopolitická rizika a ceny potravin. Lze tak očekávat, že k možnému zpřísnění sazeb bude přistoupeno pouze pokud dojde k výraznému a trvalému zhoršení inflačního výhledu.