zpět

Tsunami zpráv z Rumunska významně zklamala

12.10.2022

Stejně jako v ČR a v mnoha dalších zemích se spotřebitelské ceny šplhají nahoru i v Rumunsku. K tomu se přidává faktická stagnace průmyslu, takže není divu, že výkon ekonomiky dupl na brzdu.

Spotřebitelské ceny za září meziročně vzrostly o 15,9 %. Rychlejším tempem rostly naposledy v září 2003. Ani odhady trhů nebyly postavené tak vysoko. K tomu se bohužel přidává i výkon průmyslu, který za srpen meziročně klesl o 1 % a oproti červenci šel nahoru jen o 0,1 %.

Trojlístek špatných zpráv uzavírá HDP za 2Q. Optikou ČR by se mohlo jednat o slušný výkon ekonomiky, ale v kontextu Rumunska je růst o 5,1 % výrazným zpomalením tempa. V mezičtvrtletním vyjádření se ekonomika zvedla jen o 1,8 %.

V rámci dovozu je Rumunsko naším 17. největším obchodním partnerem a v oblasti vývozu mu patří dokonce 14. pozice. U exportu je dokonce důležitější než Čína, takže se nejedná o zemi jejíž ekonomika by nás neměla zajímat. 

Jak v případě exportu, tak importu jsou tahouny především obchod s domácí elektronikou jako jsou televize a rádia a tradičně s automobily. Celková bilance vyznívá pro ČR kladně.