zpět

Trhy zvyšují sázky na březnový růst dolarových sazeb

11.2.2022

Včerejší hlavní zprávou bylo zveřejnění lednové inflace v USA. Ta opět překvapila výrazným růstem a trhy tak zvyšují sázky na růst dolarových sazeb.

Zatímco včerejší obchodování koruny vůči euru bylo poměrně klidné a kurz se držel kolem 24,35 EURCZK s kratším výkyvem nad 25,40 EURCZK, mnohem zajímavější to bylo na páru s americkým dolarem. Ten čekal na lednová data o americké inflaci, která překvapila vyšším růstem o 7,5 % (nejvyšší růst za 40 let), což přineslo trhům nové impulsy. V reakci pak rostly výnosy amerických dluhopisů a poměrně výrazně se rozhýbal kurz dolaru. Ten nejprve posílil k 1,1380 EURUSD, následně oslabil až k 1,1490 EURUSD, aby se pak postupně vracel k dnešním ranním 1,1380 EURUSD. Pro korunu to včera znamenalo krátký výlet k 21,20 USDCZK, ale nakonec koruna slábne na 21,40 USDCZK.

Vyšší inflace v USA zřejmě přinese dřívější zvýšení sazeb. Trhy nyní sázejí na 50bodové zvýšení již v březnu následované dalším zvýšením v květnu. Celkově nyní trhy počítají s tím, že do poloviny roku vzrostou sazby o více než 100 bodů. To by mělo dolaru vytvářet podporu, ale současně je potřeba připomenout, že kvůli vysoké inflaci se ještě letos zřejmě dočkáme zvýšení sazeb i v eurozóně.

V regionu dnes bude zveřejněna lednová inflace v Maďarsku. U nás si na výsledek lednové inflace budeme muset počkat do pondělí. I když ani u nás není dnešní den beze zpráv – bude zveřejněn zápis z posledního zasedání ČNB. Koruna dnes zahajuje na 21,35 EURCZK.

V eurozóně dnes přijdou z Německa finální data harmonizované inflace za leden, která by měla potvrdit růst o 5,1 %.

Z USA dnes bude zveřejněn michiganský index důvěry spotřebitelů za únor. Dolar dnes zahajuje na hladině 21,40 USDCZK.