zpět

Trhy zahájily týden vesměs pozitivně

29.3.2022

Do nového týdne vstoupily trhy s lehce pozitivní náladou. Žádné nové zásadní zprávy nepřišly, trhy hledají naději na lepší časy v dalších jednáních mezi Ukrajinou a Ruskem, které by dnes měly pokračovat v Turecku.

Včerejší obchodování se neslo v lehce pozitivním duchu – akciové indexy skončily převážně s mírným ziskem, naopak cena ropy včera poklesla, což byla ale i reakce na lockdown v Šanghaji. Pozitivně ze včerejšího obchodování vyšla i česká koruna, která se z úrovní pod 24,70 EURCZK posunula pod 24,60 EURCZK. V regionu tak byla nejúspěšnější, podporována výhledem na zvýšení sazeb na čtvrtečním zasedání ČNB.

Včerejší den jinak nepřinesl žádná zásadní data – ekonomická důvěra v Maďarsku nepřekvapivě poklesla tak jako nyní klesá i v ostatních zemích. Pokles spotřebitelské důvěry tak ukáží i dnešní data z Německa a USA, spotřebitele všude trápí hlavně vysoká inflace, která s pokračujícím konfliktem na Ukrajině ještě dále roste.

Také dnes to v úvodu vypadá spíše pozitivně, futures na evropské akcie jsou v plusu, koruna dále mírně sílí. Trhy hledají naději v dalších jednáních mezi Ukrajinou a Ruskem, i když podle vyjádření obou stran dnešní jednání v Istanbulu zřejmě žádný průlom nepřinese.

Očekávané události

Nové zprávy z domova dnes nepřijdou, maďarské indexy spotřebitelské a podnikatelské důvěry vykáží další pokles. Koruna dnes zahajuje silnější na úrovních kolem 24,57 EURCZK.

Také z Německa dnes přijdou data o spotřebitelské důvěře a také tato data ukáží na pokles důvěry spotřebitelů. Eurodolar se dnes ráno nachází těsně pod hladinou 1,1000 EURUSD.

Odpoledne přijdou data monitorující náladu amerických spotřebitelů. Kromě toho se zřejmě dočkáme dalšího komentu k politice Fedu od P. Harkera. Dolar ke koruně se dnes ráno drží těsně pod 22,35 USDCZK.