zpět

Trhy vyčkávají na zasedání ECB a výsledkovou sezónu

24.10.2022

Koruna opět na vlně posilování. Dědek i Mora by byli pro zvyšování sazeb. Ve čtvrtek zasedá Evropská centrální banka.

Česká koruna se hned na počátku minulého týdne dostala na vlnu posilování a dokázala na ní setrvat většinu dní. Páteční seanci tak uzavírala již pod hodnotou 24,50 EURCZK a ačkoliv se většinové očekávání trhu přiklání k neměnnosti sazeb i při příštím zasedání ČNB, v posledních dnech vysvitlo na povrch i pár jestřábích komentářů některých členů bankovní rady centrální banky. Viceguvernér Mora v rozhovoru pro E15 uvedl, že ČNB by měla dále zvyšovat úrokové sazby, protože potřebuje udržet inflační očekávání silněji ukotvená. Mora také řekl, že centrální banka by měla na svém příštím zasedání 3. listopadu zvýšit sazby alespoň o 50 bazických bodů. Stejného názoru má být i další člen bankovní rady Oldřich Dědek, který vyslovil obavy z možných rizik mzdově-inflační spirály a dalšího tlaku na oslabování koruny. Pro zvýšení sazeb by tak na příštím setkání pravděpodobně zvedl ruku také.

Uplynulý týden přinesl některé kurzotvorné zprávy i pro britskou libru, kdy jsme se dozvěděli zprávu o konci nedávno jmenované premiérky Liz Trussové. Ta ve funkci setrvala necelý měsíc a půl, k rezignaci se rozhodla zejména po neúspěšných pokusech o zavedení rozsáhlých daňových škrtů. Volatilitu na britské libře v následujících dnech budou tedy dále podporovat spekulace o výběru nového premiéra, mimo to jsou na programu i další důležité události, které mohou výrazně pohnout kurzem britské libry, zejména pak zasedání Evropské centrální banky ve čtvrtek, ale i přicházející data v rámci výsledkové sezóny. Z ostatních makrodat pak v průběhu dneška dorazí ještě předběžný výsledek indexu nákupních manažerů z oblasti výroby a služeb od agentury S&P z Německa, eurozóny, Velké Británie a Spojených států.

Americký dolar těsně před koncem páteční seance odevzdal část zisků z předchozích dnů a dostal se na dohled úrovně 0,990 EURUSD. Děje se tak krátce před klíčovým zasedáním ECB, které je v plánu tento čtvrtek, trhy čekají růst sazeb o 75 bazických bodů. Díky oslabujícímu dolaru se měla na silnější úrovně možnost podívat i česká koruna, ta se aktuálně pohybuje na páru s americkou měnou okolo 24,90 USDCZK. Pro dolar a americký akciový trh budou následující dny obzvlášť důležité. V úterý nás totiž čekají zprávy o výsledcích za 3. čtvrtletí od amerických technologických gigantů Alphabet a Microsoft, ve středu je pak na programu Meta, zatímco Amazon a Apple budou reportovat ve čtvrtek.

Více k očekávaným událostem ZDE