zpět

Trhy v poklidu před zasedáním Fedu a ECB

13.12.2022

Česká koruna dnes nabírá sílu před důležitými makrodaty. Cenový růst v USA zřejmě zpomaluje. Rusko šermuje možností zastavit vývoz ropy ve snaze zabránit cenovému stropu na ruský vývoz.

Česká koruna včera proti euru mírně ztrácela a seanci zakončila na 24,32 EURCZK. Vzhledem k silným inflačním datům z českého sektoru, když spotřebitelská inflace vzrostla meziročně o 16,2 %, byl ale pohyb na měnovém páru až překvapivě zanedbatelný. Polský zlotý osciloval celý den v pásmu 4,68 – 4,69 EURPLN. Pondělní zasedání polské centrální banky nepřineslo žádnou úpravu úrokových sazeb a tedy žádné impulzy, které by zlotému pomohly k ziskům. Maďarský forint posílil na 416 EURHUF. Dnes ráno po zprávě o stažení maďarského veta ve věci půjčky Ukrajině a po informacích o uvolnění části blokovaných peněz z unijních fondů pro zemi Viktora Orbána posiluje dál a už je na hranici 409 EURHUF. Pro dnešek očekáváme českou korunu v pásmu 24,30 – 24,36 EURCZK.

Eurodolar se drží už více než měsíc nad hranicí parity a včera po celý den setrvával nad 1,05 EURUSD. Během tohoto týdne by mohl pár dostat impulzy po větší pohyb v důsledku zasedání Fedu i ECB. Fed pravděpodobně ve středu zvýší základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů do pásma 4,25 – 4,5 %. Odborníci ale očekávají vrchol amerických úrokových sazeb až na 5 % nebo těsně pod touto hranicí. Tento názor podpořil svými vyjádřeními i guvernér Fedu Powell, takže zajímavější informací oproti výsledku středečního zasedání bude spíše to, kde asi budou mít příští rok americké úrokové sazby svůj vrchol. Čtvrteční zasedání ECB by menší překvapení přinést mohlo, resp. odhady výsledku zasedání se liší. Že se úrokové sazby budou zvyšovat, na tom je shoda, otázkou je ale jak moc. I zde bude samozřejmě zajímavým tématem naznačení další cesty měnové politiky ECB.

Více k očekávaným událostem ZDE