zpět

Trhy dnes čekají na data z trhu práce v USA

7.10.2022

Dnešní nejsledovanější zprávou budou data z amerického trhu práce z USA. Zajímavé zprávy ale přijdou i z domova - zápis z posledního zasedání ČNB, objem intervencí za srpen a průmysl za srpen.

Jako každý první pátek v měsíci, i dnes bude pozornost trhů směřovat k datům z amerického trhu práce. Ta by měla potvrdit, že i přes mírné ochlazení zůstává trh práce v USA napjatý a může přispívat k inflačním tlakům. Dnešní data by tak mohla potvrdit, že Fed bude nadále výrazně zvyšovat sazby. Ostatně výnosy v USA včera rostly a podpořily tak americký dolar k navrácení zisků. Eurodolar se tak opět dostává pod hladinu 0,9800 EURUSD, což posouvá kurz korunu opět nad 25 korun za dolar.

Vůči euru se kurz koruny drží poměrně stabilní, kolem hladiny 24,50 EURCZK.

S kurzem nezahýbala ani včerejší statistika srpnového maloobchodu. Tržby bez aut se v srpnu propadly o výrazných 8,8 %, nedařilo se ani prodejům aut.

Ministerstvo financí včera představilo očekávaný návrh windfall tax, která zasáhne největší banky a energetické společnosti. Takže dnes může být zajímavé i obchodování na pražské burze, která zřejmě zahájí v červených číslech.

Více k očekávaným událostem ZDE