zpět

Trhy čekají na plyn a na ECB

20.7.2022

Trhy včera jely na poměrně optimistické vlně. To, zda je tento optimismus oprávněný uvidíme zřejmě již zítra. Gazprom by měl po plánované odstávce obnovit dodávky plynu plynovodem Nord Stream 1 a čekáme také na to, s čím zítra přijde ECB.

Na trzích včera převládal optimismus, evropské i americké akciové indexy končily v plusu. Se ziskem končilo i euro vůči dolaru. Koruna je stále pod vlivem ČNB, takže si jde svou cestou a včera se převážně držela kolem 24,53 EURCZK, v závěru sílila ke 24,50 EURCZK, kde se nachází i dnes ráno.

Včera zveřejněná data o inflaci v eurozóně potvrdila meziroční růst cen o 8,6 %. Pro trhy ale tato zpráva již příliš zajímavá nebyla – ty žijí dvěma tématy: zda se po plánované odstávce opět rozjede Nord Stream 1 a o kolik zítra zvedne sazby ECB. U obou těchto záležitostí panuje značná nejistota.

Co se týče ECB, tak včera se na trzích objevila zpráva, že ECB bude diskutovat zvýšení o 25 nebo i 50 bodů (zatím konsensus byl +25 bodů na depozitní sazbě). To poslalo eurodolar nahoru až k 1,0250 EURUSD, tedy o cent výše oproti včerejšímu ránu. My se domníváme, že nakonec by mohla skutečně zvýšit depozitní sazbu o 50 bodů a ta by se tak dostala na nulu. Současně by totiž měla představit tzv. defragmentační nástroj, díky kterému by snížila/stabilizovala spread mezi německými a italskými dluhopisy. Takže by částečně odpadla obava, co udělají vyšší úroky s jihem Evropy.

A co se týče plynu, tak EU se spíše připravovala na variantu, že Gazprom tok plynu plynovodem Nord Stream 1 po plánované odstávce neobnoví. Ale včera se pak objevila zpráva, že proběhla tlaková zkouška potrubí a podle některých zdrojů by se nakonec měl tok plynu obnovit (otázkou zůstává v jakém množství).

Dnes se tedy budou zejména připravovat na tyto dvě události. Futures na evropské akcie jsou dnes ráno lehce v plusu a trhy by tak dnes opět mohly zůstat v pozitivním módu v naději, že plyn opět poteče.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Dnešní ráno přináší z ČR index cen výrobců za červen. Ceny v průmyslu vzrostly o 28,5 %, ceny zemědělských výrobců ale vzrostly o 42,5 % a dále akcelerovaly svůj růst. (a tyto ceny se ještě propíší do spotřebitelských cen).

Očekávané finanční události v Evropě

Z Německa byly již dnes ráno zveřejněny ceny průmyslových výrobců za červen. Ty zpomalily svůj meziroční růst na 32,5 % z předchozích 33,6 %. Za těmito vysokými čísly samozřejmě stojí hlavně ceny energií. Eurodolar se dnes ráno nachází těsně nad 1,0230 EURUSD.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA dnes odpoledne přijde statistika prodejů stávajících nemovitostí. Dolar ke koruně se dnes ráno nachází na 23,95 USDCZK.